Vjeverice imaju jednu zanimljivu ljudsku osobinu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Vjeverice imaju jednu zanimljivu ljudsku osobinu

Iako nisu česte kao kućni ljubimci i uglavnom u prirodi bježe od ljudi, vjeverice su nam možda sličnije nego što mislimo.

Naučnici su otkrili da vjeverice, baš poput ljudi, mogu biti ljevoruke i desnoruke, piše The Sun.

Ipak, bez obzira na to što favoriziraju jednu stranu tijela u odnosu na drugu, to njihov mozak ne čini efikasnijim kao što se vjeruje da je slučaj kod ljudi.

Naime, vjeverice koje su tokom eksperimenta pokazale da favoriziraju jednu šapu, nisu bile tako dobre u učenju novih stvari kao njihove “prijateljice” koje su koristile obje šape.

Istraživači su proučavali 30 divljih sivih vjeverica, od kojih je njih 12 bilo dovoljno za pružanje potrebnih podataka.

Tim naučnika sa Univerziteta u Exeteru promatrao je vjeverice kako vade lješnjake iz određenih cijevi i pritom su bilježili koju su šapu koristile.

Dok su jedne koristile obje šape, druge su vidno favorizirale jednu šapu.

“Otkrili smo da vjeverice koje imaju tendenciju koristiti samo lijevu ili samo desnu šapu radije nego koristiti obe, zapravo nisu toliko dobre u obavljanju zadataka kao one koje koriste obje šape jednako. One, takođe, ne uče toliko brzo.”, kaže autorica studije Lisa Leaver.

Ona dodaje i da su ovi rezultati u skladu sa prethodnim istraživanjima sisara koja su, takođe, pokazala da strogo favoriziranje jedne strane “vodi do slabih kognitivnih sposobnosti”. Ipak, kako bi se ovo sa sigurnošću utvrdilo, potrebno je još istraživanja.

Izvor. Klix

Danas objavljeno

Nekoliko prednosti odrastanja djece uz kućne ljubimce

Vanja A

Otac princeze Charlene progovorio o njenom zdravstvenom stanju

Vanja A

Tinejdžer tužio auto školu jer je pao na vozačkom ispitu!

Vanja A

Ostavite komentar