Vjeverice dijele osobine ličnosti sa ljudima - naučnici otkrili - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Vjeverice dijele osobine ličnosti sa ljudima – naučnici otkrili

Novo istraživanje koje su sproveli Kalifornijski univerzitet i naučnici iz Davisa objavljeno u časopisu Animal Behavior ovog meseca otkriva da veverice dele neke osobine ličnosti izražene kod ljudi.

Veverice su možda mnogo manje od nas, ali čini se da sa ljudima imaju mnogo više zajedničkog nego što se mislilo. Istraživanje je otkrilo da veverice izražavaju četiri osobine – aktivnost, društvenost, smelost i agresivnost – koje utiču na njihovo kretanje, pristup resursima i korištenje prostora u prirodi.

Istraživači su sproveli testove na životinjama kako bi utvrdili da bi u nekim slučajevima “više društvenog života moglo spasiti život pojedinca”, prema online izveštaju UC Davis o studiji.

Iako životinje nisu ugrožene, istraživači su otkrili da “razumevanje kako ličnost životinje utiče na korištenje prostora važno za očuvanje divljih životinja”.

Nalazi su otkrili da su hrabrije veverice imale koristi od svog ponašanja, dobivši “veća jezgra u kojima su koncentrisale svoju aktivnost”. Odvažne životinje su se takođe brže kretale, bile su “agresivnije”, “aktivnije” i “imale su veći pristup grgečima”.

Takođe, u ranijem istraživanju utvrđeno je da veverice imaju još jednu sličnost sa ljudima, tačnije da baš poput ljudi mogu biti levoruke i desnoruke.

Vodeća autorka istraživanja Džaklin Aliperti je za UC Davis rekla: “Ovo dodaje mali, ali sve veći broj studija koje pokazuju da su pojedinci važni.”

Dok se veverice sa zlatnim krznom smatraju asocijalnima, prema istraživanju, “čini se da unutar ove asocijalne vrste pojedinci koji imaju tendenciju biti relativno društveniji imaju prednost”.

Danas objavljeno

Definicija mode i luksuza: Giorgio Armani “One Night Only” revija u Dubaiju

Vanja A

Šta uraditi u situaciji kada vaš suprug razgovara sa drugom ženom, a vama to smeta?

Vanja A

Zlatni retriver oborio Guinness svjetski rekord za najviše teniskih loptica u ustima

Vanja A

Ostavite komentar