Vjetrenjače sa Krita i noževi sa Lefkade na listi UNESCO-a - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Vjetrenjače sa Krita i noževi sa Lefkade na listi UNESCO-a

Vjetrenjače sa Krita i noževi sa Lefkade na listi UNESCO-a

Razne grčke tradicije, od događaja vezanih za Uskršnji post do prerade duvana i tehnika uzgoja specifičnih za određenu lokaciju, odobrene su za uvrštavanje u nacionalnu nematerijalnu liste kulturnog naslijeđa UNESCO-a.

To je dio Unesko-ovog nastojanja da se evidentiraju prakse i pronađu načini njihovog prenošenja na nove generacije, prenosi grčka agencija ANA.

Ministarstvo kulture je odobrilo 16 tradicija ovog mjeseca, uključujući različite i često malo poznate prakse, poput janičara i bula.

U pitanju je tradicija mjesta Nause pred post, kada prerušeni muškarci plešući gradom donose dobru i prosperitetnu godinu.

Još neke od tradicija su upotreba mreže tradicionalnih vjetrenjača na Kritu, noževi sa Lefkade, napravljeni na jonskom ostrvu tehnikama koje su podučavali mletački okupatori (1684-1789), tradicionalni čamac za ribolov u plićaku, uzgoj i obrada niti duvana u Makedoniji i Trakiji.

Zanimljiva je i keramička tradicija porodice Kurdzis na Lezbosu, koja traje još od 1820. godine. Kroz skoro 200 godina i šest generacija porodica je imala najmanje 40 majstora specijalizovanih za proizvodnju i ukrašavanje keramike.

Proces uključivanja takvih tradicija započinje svakog januara u Grčkoj, a Odjeljenje moderne kulturne baštine Ministarstva kulture objavilo je javni poziv. Zajednice su odgovorne za prijedloge koje potom obrađuju sa komitetom stručnjaka i ministarstvom.

(B92)

Danas objavljeno

Megan Foks se razvela

Vanja A

Kako se ljudi ne otruju kad popiju zmijski otrov?

Vanja A

Iako je njihov brak tek završio, Melinda i Bill Gates zajedno odveli kćerku pred oltar

Vanja A

Ostavite komentar