Vještak o snimcima na kojima je navodno Matej: Za utvrđivanje identiteta potrebno 30 dana - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Vještak o snimcima na kojima je navodno Matej: Za utvrđivanje identiteta potrebno 30 dana

Matej Periš (27), za kojim već 20 dana traga beogradska policija, na posljednjem snimku do koga je policija došla vidi se silueta muškarca koji se spušta ka Savi, a prema rječima vještaka Nikole Dragovića za utvrđivanje identiteta osobe potrebno je 30 dana.

Snimak koji sam pogledao napravljen je sa oko sto metara razdaljine i lošijeg je kvaliteta. Kako bi sa sigurnošću mogao da zaključim da je u ovom slučaju riječ o Mateji Perišu morao bih da uporedim njegov snimak hoda ili trčanja od prije šest mjeseci. Ne sumnjam da ga njegov otac po hodu može poznati jer je to njegovo dijete – tvrdi vještak Dragović za Telegraf.rs.

Prema Dragovićevim riječima, snimci skinutih sa kamera uvijek se mogu izoštravati kako bi se dobila što bolja slika i tajna je u količini piksela.

– Kada je riječ o dokazima koji se vještače iz video zapisa na svaki detalj se obraća pažnja. I što je još zahtjevnije što je riječ o fiksnom dokazu koji se može iznova gledati i otkrivati. I ako se na snimku tačno ne može zaključiti šta se dogodilo sa nekom osobom to se na osnovu nekih detalja može zaključiti – pojašnjava Dragović.

Sagovornik Telegraf. rs tvrdi da bi za vještačenje snimka na kome se vidi muškarac koji silazi ka Savi i kako bi se utvrdio njegov indetitet potrebno je okvirno 30 dana.

– U nekim slučajevima kako bi bili sigurni koja je osoba na snimku uključimo antroploško vještačenje. Tada sa sigurnošću utvrđujemo da li je osoba visoka 177 centimetara, a ne okvirno 180 – dodaje Dragović.

Periš: Budim se sa nadom da mi je sin živ
Nenad Periš, otac nestalog Mateje Periša kaže za Telegraf.rs da i dalje gaji nadu da će se kući vrati sa živim sinom.

– Šta mogu da vam kažem nego da mi je teškom kao i svakom roditelju. Budim se i odlazim na spavanje s nadom. Svjestan sam vremena koje prolazi, ali nadu ne gubim. Niti smijem niti želim, zbog svoga Mateja. Hvala svima koji rade na ovom slučaju i duboko zahvaljujem svima koji saosjećaju i mole – rekao je Matejev otac.

Danas objavljeno

Eksplozija i požar na aerodromu u Ženevi

Vanja A

Dodik predložio selekciju 14 prioriteta

Vanja A

Stefanović: Ćutanje o bombardovanju izbjeglica Hrvati nameću kao vrijednost EU

Vanja A

Ostavite komentar