Vještačka inteligencija napravila prvi lijek za ljude - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Vještačka inteligencija napravila prvi lijek za ljude

Da, dobro ste pročitali, vještačka inteligencija u medicini dizajnirala je prvi lijek koji će se naći u upotrebi za ljude. Kako stvari stoje za sada, biće upotrebljen za istraživanja i ispitivanja na ljudima, prvenstveno kako bi se nastavilo mašinsko učenje u medicinske svrhe.

Na ovakav eksperiment i potez usudila se britanska kompanija Exscientia, i farmaceutska kompanija Sumitomo Dainippon Pharma, iz Japana. Kako su iz ove dve kompanije prokomentarisali, lek će biti upotrebljen za lečenje pacijenata koji boluju od opsesivno-kompulsivnih poremećaja (eng. OCD).

Dok je kod tradicionalne farmaceutske industrije potrebno najmanje oko 5 godina kako bi jedan lek bio razvijen, ispitan, testiran i postao dostupan, kod veštačke inteligencije u medicini to nije slučaj. Naime, AI-ju je trebalo svega 12 meseci kako bi bio spreman za korišćenje.

Upravo je brzina u razvoju prekretnica za pronalaženje novih lekova, smatra profesor Andrew Hopkins, iz kompanije Exscientia. On je za BBC izjavio da su “videli AI za dijagnosticiranje bolesti kod pacijenata i za analizu dobijenih podataka, ali je ovo prvi pravi korak ka otkrivanju novih lekova.”

On je takođe naveo kako algoritmi prolaze milijardu odluka kako bi se pronašli pravi molekuli, i kako bi se izuzetnom preciznošću pronašao novi lek. Kao najveću prednost ovih algoritama ističe to što su kompletno primenjivi i za bilo koju drugu bolest.

Test faza u Japanu, posle toga globalni test

Ovaj lek će se prvo naći u test fazi u Japanu, i ako prođe uspešno, testiranje će se nastaviti globalno. Ono što raduje širu javnost jeste što se već radi na razvoju potencijalnih lekova za lečenje kancera i kardiovaskularnih oboljenja, i nadaju se da će do kraja godine i ovi lekovi doći do faze testiranja.

Profesor Hopkins smatra da će veštačka inteligencija u medicini do kraja ove decenije napraviti ogroman pomak, i da će uz njenu pomoć biti proizvođeni svi lekovi, što govori da se ovom metodom izuzetno brzo i precizno otkrivaju lekovi koji će pomoći pacijentima sa različitim bolestima.

Izvor: BBC/PCPress

Danas objavljeno

G.Skill najavljuje Ripjaws S5 seriju DDR5 memorija

Vanja A

Gigabyte Z690 AERO D kombinuje funkcionalnost sa vrhunskom estetikom

Vanja A

NVIDIA je odabrala AMD Ryzen Threadripper PRO za novu generaciju GeForce NOW servisa

Vanja A

Ostavite komentar