Vještačka inteligencija dizajnira video igre - BIGportal.ba
PlayGameR Tehnologija

Vještačka inteligencija dizajnira video igre

Pre nekog vremena prenjeli smo vam neverovatno vijesti o političkoj partiji čiji je program pisala vještačka inteligencija.

Sada, kako prenosi PCMag, pojavila se čitava video igra za čiji je vizuelni identitet zaslužna, pogodili ste, veštačka inteligencija. Pa samo još da počne i da peva i kafu da kuva ako već nije.

O kojoj video igri se radi?

Video igra u pitanju jeste Shoon, “bullet hell” 2D pucačka igra sa trodimenzionalnim modelima i akcijom s leva na desno u stilu Gundemonium ili Ikaruga (kada bi pogled na akciju bio iz malo drugačije perspektive). Znači, imate vaš svemirski brod, krećete se ka desnoj strani ekrana, ispred vas je gomila neprijateljskih letelica koje ispaljuju maltene neprestane projektile koje vi morate da izbegavate dok koristite brodsko naoružanje kako biste samleli vaše protivnike pre nego što oni samelju vas. Zvuči kao odličan test za reflekse, a još veći test za živce.

AIlikovi.jpg

Video igru je razvio programer imena Nao_u tokom samo tri dana, što znači da je veoma jednostavna i veoma kratka. Štaviše, možete je isprobati direktno iz vašeg internet pretraživača. Međutim, najinteresantniji deo jeste samo kreiranje vizuelnog stila ove igre.

Naime, za izgled svemirskih brodova unutar ovog ostvarenja zaslužna je veštačka inteligencije imena “Midjourney” koja generiše fotografije nakon unosa tekstualnog opisa, pokušavajući da vizuelno rekreira vaš unos, slično AI programu koji smo vam već predstavili pre nekog vremena – DALL-E 2.

I Midjourney je doneo rezultate, koje možete videti na fotografijama ispod. Ova slika je nastala nakon što je veštačka inteligencija dobila upit: Starwars x-wing letelice koje lete s leva na desno u crnom prostoru, sa pojačanim štitom, visoka rezolucija.

FaFtaWbaUAAfI3E.jpg

Tu je nekoliko različitih svemirskih brodova i okruženja koja bi mogla predstavljati nivoe ove video igre. Ovo predstavlja demonstraciju načina na koji bi veštačka inteligencija sve više i više mogla pomagati malim razvojnim timovima da kreiraju naslove sa zanimljivih vizuelnim identitetom, ali za tokom mnogo kraćeg vremenskog perioda.

Manji problemi

Naravno, nije sve idealno, pa tako postoji nekoliko problema sa kojom se ovaj AI susreo tokom svojih pokušaja da stvori vizuelni identitet ove video igre. Na primer, Midjourney se ne snalazi baš najbolje prilikom kreacije fotografija iz perspektive “odozgo”, pa tako Nao_u nije uspeo da napravi pucačku video igru iz drugačije perspektive. Takođe, veštačka inteligencija još uvek ne uspeva da stvori animacije. Međutim, optimizam je tu da će veštačka inteligencija sve više napredovati i da će uskoro doći dan kada će neke od manje bitnih aspekata video igara stvarati AI.

Benchmark.

Danas objavljeno

Video igre na koje treba obratiti pažnju u oktobru

Vanja A

Da li vještačka inteligencija već bolje čita sa usana od ljudi?

Vanja A

Twitter nagoveštava kako će izgledati opcija izmijene tvitova

V.R.

Ostavite komentar