15. Marta 2019.

“Vjerujemo da su rakete greškom ispaljene”

Big Portal

Preliminarna istraga je pokazala da su dve rakete greškom ispaljene na taj grad 80 kilometara severno od palestinske teritorije nešto posle 21 sat po lokalnom vremenu (20 po srednjeevreopskom), prenose izraelski mediji.

Dogodilo se to za vreme sastanka palestinskih frakcija sa egipatskim posrednicima u Gazi s ciljem jačanja prekida vatre s Izraelom. Oni su rekli da je prekid vatre započeo jutros u 8 sati, preneo je izraelski list Harec koji se poziva na izvore u Gazi. Međutim, zvanično saopštenje se tek očekuje.

Izraelska vojska je ranije saopštila da su izraelski borbeni avioni napali rano jutros skoro 100 meta u pojasu Gaze, nakon što su sinoć dve rakete ispaljene na Tel Aviv, prvi put od rata na toj palestinskoj teritoriji 2014. godine.

Kako je navedeno, aktiviran je protivraketni sistem “Gvozdena kupola” i veruje se da su rakete pale na otvoreno područje, jer štete i povreda nije bilo.

Jutros je saopšteno da su napadnute “terorističke mete”, uključujući štab Hamasa u Gaza Sitiju, podzemno postrojenje, nekoliko vojnih punktova i centar koji se koristi za program bespilotnih letelica Hamasa.

Naknadno je Ministarstvo zdravlja u Gazi reklo da je u izraelskoj odmazdi četvoro ljudi ranjeno, uglavnom lakše.

Raketiranje Tel Aviva označeno je kao velika eskalacija i očekivao se oštar izraelski odgovor, a danas je procenjeno da je posredi greška.

Premijer Izrael Benjamin Netanjahu održao je kasno sinoć hitne konsultacije u sedištu vojske u Tel Avivu, a ministar Naftali Benet je označio Hamas koji vlada Gazom odgovornim za raketiranje i apelovao na donošenje plana da se napravi plan da se ubiju vođe te islamske ekstremističke organizacije.

Izraelska vojska je međutim sve sigurnija da su rakete tipa M75-Fadžr ekstremisti greškom ispalili dok su radili na održavanju.

U međuvrmenu su organizatori masovnih protesta na granici Gaze i Izraela koji su se održavali jednom nedeljeno od kraja marta 2018. najavili da ih danas neće biti kako bi se sprečila dalja eskalacija i palestinske žrtve.

Prema podacima UN u tim protestima je do kraja prošle godine ubijeno 189 Palestinaca, više od 6.100 ih je ranjeno. Izraelski mediji navode da je od početka protesta ubijeno najmanje 255 Palestinaca.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare