Vječno pitanje: Da li je potrebno automobil češće prati u zimskim mesecima? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Vječno pitanje: Da li je potrebno automobil češće prati u zimskim mesecima?

Mnogo je mišljenja o pravilnoj njezi vozila zimi. Dobronamerne preporuke idu od saveta da zimi što češće peremo vozila u autoperionicama do saveta da se što više izbegava svako pranje automobila da bi se zaštitio lak.

Automobil je zimi potrebno jednako često prati kao i u letnjim mesecima, navode u Nemačkom autoklubu (ADAC). Neosporno je da se čist automobil može videti ranije na putu, pogotovo po lošem vremenu zahvaljujući odsjajima svetlosti. Ali od uvođenja obaveznih dnevnih svetala za automobile, ova prednost više nije toliko presudna, navodi Revija HAK.

Da li je istina da je automobil zimi zagađen ostacima soli na putu? Da i ne. Izjava da zimska prljavština ima enormno korozivni efekat na lak, tj. da se mora što češće uklanjati, odnosi se samo na prethodno oštećene delove automobila (ogrebotine ili ljuštenje). Međutim, besprekorno lakirane površine se lako mogu nositi s tim napadima prljavštine. Čak ni pod vozila obično nema probleme s korozijom: uz fabrički izrađene zaptivke, poboljšanu zaštitu podvozja i korišćenje pocinkovanog lima.

U perionicu ne bi trebalo ići kada su temperature ispod -10 stepeni. Trebalo bi izbeći toplotni šok kada voda iz autoperionice, čija je temperatura oko 10 do 30 stepeni, pokrije delove vozila koji su nedavno bili izloženi ledenoj hladnoći.

Pre ulaska u autoperionicu je potrebno ukloniti sve ostatke snega i (posebno) leda jer ih četke mogu povući preko karoserije poput brusnog papira! Dodatni i skupi super programi s vrućim voskom ili zaštitom podvozja nisu potrebni s tehničke tačke gledišta vozila.

Izvor: Revijahak.hr

Danas objavljeno

Stiže još moćniji BMW XM sa 748 KS

Vanja A

Da li je vožnja na metan i dalje najisplativija, iako je skuplja ugradnja?

Vanja A

Šta ako vam kiša poplavi automobil: Pet korisnih savjeta

Zeljka

Ostavite komentar