Vječna dilema: odreći se hljeba ili slatkiša? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Vječna dilema: odreći se hljeba ili slatkiša?

Jedno od najčešćih pitanja na koja nutricionisti i stručnjaci za dijete moraju odgovoriti jeste; trebamo li se tokom večere odreći hljeba i(li) dezerta ako želimo izgubiti kilograme? Na veselje svih nas koji volimo slatko odgovor je – uvijek je bolje odabrati dezert! Naime, premda se na prvi pogled čini kako…

Jedno od najčešćih pitanja na koja nutricionisti i stručnjaci za dijete moraju odgovoriti jeste; trebamo li se tokom večere odreći hljeba i(li) dezerta ako želimo izgubiti kilograme?

Na veselje svih nas koji volimo slatko odgovor je – uvijek je bolje odabrati dezert! Naime, premda se na prvi pogled čini kako je dezert lošiji izbor od hljeba jer sadrži šećer, a samim time i prazne kalorije, stručnjaci ipak glasaju za – slatko!

Naime, većina ljudi smatra da obrok nije zaokružen ako ne pojede nešto slatko na kraju. Stoga, ako se odluče preskočiti dezert, a odabrati hljeb velika je vjerovatnoća da će s malim odmakom nakon večere ipak krenuti u potragu za ‘nečim slatkim’ i smazati više slatkog nego što su planirali. Tako ispada da se ne odriču – ničega!

Na koncu, s obzirom da ipak želite izgubiti višak kilograma (jer se u protivnom ne bi morali odricati ni jednog ni drugog, zar ne?) ipak birajte voćni kolač ili onaj od tamne čokolade ili kokosa – umjesto kremaste torte ili torte pune raznih kaloričnih nadjeva.

MH.hr

Danas objavljeno

Brze pizza kiflice bez kvasca

Vanja A

Sušeno voće je idealan izbor za jesen i zimu

Vanja A

Savjeti iz Hemofarma za Svjetski dan srca

Vanja A

Ostavite komentar