28. Oktobra 2019.

Vječiti lideri političkih stranaka u Republici Srpskoj

Big Portal

Lideri stranaka u Republici Srpskoj mahom su maratonci. Statuti partija uglavnom su definisani tako da mandat predsjednika traje četiri godine, bez riječi o reizboru ili uopšte nije vnaveden koliko traje mandat lideru stranke. PDP je nedavno izmjenio Statut u kome piše da mandat predsjednika može da traje četiri godine uz mogućnost još jednog uzastopnog izbora.

To je novina u odnosu na ostale velike stranke čiji su lideri doživotni, bez razmišljanja da se dobrovoljno povuku. Politički analitičari vjeruju da stranka može biti jednako uticajna i ako je svakih osam godina vodi drugi lider.

”To vezujem za našu političku kulturu gdje smo spremni identifikaciji sa snažnim vođma i taj vođa bude glorifikovan sa njim se poistovjećuje partija i sve ostale funkcije u društvu. Mislim da bi jedan korak ka unutarstranačkoj demokratiji u svim partijama znaličo uvođenje smjenjivosti tih lidera” – kaže politički analitičar Tanja Topić.

Stranke vladajuće koalicije u Srpskoj ili nikada nisu mijenjale lidere ili su ih posljednji put mijenjale prije više od 16 godina. Apsolutni šampion je lider SNSD-a Milorad Dodik. On je predsjednik stranke već više od dvije decenije, a nedavno je dobio povjerenje za još jedan mandat. Po stažu slični su mu koalicioni partneri Petar Đokić i Marko Pavić koji su na čelu stranaka 16 godina.

”Ja sam ubjeđen kad Dodik siđe sa političke scene da će SNSD nestati sa političke scene, osim ako ne bude našao adekvatnu zamjenu, kao što je Jelcin našao Putin, ali ti je nerealno očekivati. Tako i sa Pavićem, on kad ode sa čela DNS i ta stranka će da se ugasi. Mislim da bi bilo dobro ogranuičiti madate, jer bi se tada vidjele vrijednosti političkih stranaka i elita”- kaže novinar Milorad Milojević.

Dosadašnja praksa je pokazala da su stranke najmoćnije institucije, a lideri partija najuticajnije ličnosti. Zbog toga se prema mišljenju javnosti grčevito borbe za liderske pozicije bez pokazivanja spremnosti da se doborvoljno povuku i rukovođenje stranke prepuste nekom drugom.

”To je pitanje šta je dobro a šta realno. Tačno da bi bilo dobro. I da u zapadnim demokratijama kada izgubite izbore, obično predsjednika partije ili smjene ili podnese ostavku, potreban je ta svježa krv. Međutim, u našem društvu to nije tako. Mada ne znam zašto bi se predsjednik partije i mjenjao ukoliko je članstvo zadovoljno njime” – mišljenja je politikolog Velizar Antić.

Kada je riječ o opoziiji u Republici Srpskoj, SDS je do sada promijenio sedam predsjednika, PDP dva. U državama gdje preovladava demokratija, preovladavaju i definisana ograničenja. Kod nas je postalo normalno da lider stranake izborom za predsjednika države, zadržavaja i partijsku funkciju, bez razmišljanja o povalečenju.

BN TV

Foto: Srpskacafe

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare