Visok pritisak izaziva i oštećenja na mozgu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Visok pritisak izaziva i oštećenja na mozgu

Nelečena ili loše regulisana hipertenzija može da dovede do mnogih oboljenja srca, mozga pa i fatalnog ishoda. Uz to, stvaraju se moždane lezije koje dovode do demencije i drugih neuroloških problema, koji se mogu bar umanjiti adekvatnom terapijom, kažu stručnjaci.

Lečenje visokog krvnog pritiska smanjuje rizik za nastanak lezija na mozgu, koje su odgovorne za pojavu demencije, moždanog udara i padove u starijoj dobi – pokazuju rezultati istraživanja stručnjaka Medicinske škole u Konektikatu.

Studijom je obuhvaćeno više od dve stotine osoba starijih od 75 godina, a najizraženije smanjenje rizika za pojavu promena na mozgu zabeleženo je kod ispitanika kojima je sistolni krvni pritisak snižen ispod 130 milimetara na živinoj skali.

Za lezije, inače, pacijenti načešće saznaju slučajno, posle snimanja skenerom ili magnetnom rezonancom. Lezije mogu biti i trag koji je ostao nakon neke traume, kao i posledica infekcije, izloženosti određenim hemikalijama kao i problema s imunološkim sistemom.

Moždane lezije najčešće se otkrivaju kod osoba starijih od 90 godina, ali su prisutne i kod oko 20 odsto šezdesetogodišnjaka.

Danas objavljeno

Znakovi da vam nedostaje vitamin D

Vanja A

Čorba od gljiva s karfiolom

Vanja A

Štrudla sa makom, brusnicama i bademima

V.R.

Ostavite komentar