Viškovićeve prazne priče o smjenama direktora gubitaša - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Viškovićeve prazne priče o smjenama direktora gubitaša

Premijer RS Radovan Višković prošle godine najavio je smjene direktora u javnim preduzećima koja posluju sa gubitkom i da se nijedan gubitaš neće zadržati u fotelji. Međutim, ispostavilo sa da je sve to samo još jedna prazna priča.

Broj smijenjenih direktora javnih preduzeća u proteklih godinu dana sveo se na samo šest direktora šumskih gazdinstava u Šumama Srpske iako je prema bilansu iz prošlog polugodišta čak 18 šumarija bilo u minusu. Premijer Srpske Radova Višković krajem prošle godine ponovio da neće stati sa smjenama.

“Sve ono gdje budemo jasno vidjeli da je negativan rezultat proizvoda menadžementa i ljudskog faktora oni neće moći zadržati pozicije i to je jasno, Vlada neće odstupiti ni milimiter od namjera“, kazao je tada Višković.

Vlada je ipak odstupila od namjera jer novih smjena direktora gubitaša nije bilo. Premijer Srpske sada mijenja način kontrole i analize i uvjerava da se neće stati sa smjenama i u ovoj godini.

„Dozvolite da radim svoj posao onako kako sam rekao ja ću svoj dio obaveza ispoštovati, ne želim smjenjivati nekoga zato što traži neki medij ili neko, želim da napravim analizu da li je onaj koji je napravio negativan rezultat taj koji rukovodi ili je neka veća sila“, kaže danas Višković.

-Gomilanje gubitaka u državnim preduzećima utiče i na ekonomiju Republike Srpske jer se za njihovo pokrivanje uzimaju krediti što samo prividno riješava problem, dok dugovi ostaju, smatraju ekonomisti. Zato su, kako kažu, potrebne izmjene poslovanja javnih preduzeća da bi se pokrenula neka promjena.

“To znači uvođenje sistema poslovanja na način da su potpuno odvojeni vlasnički od upravljačkih obaveza i poslova to je sistem korporativnog upravljanja i zašto se kod nas ne uvodi, valjda zato što su javna preduzeća plod ili plijen koalicja koje osvoje vlast a onda niko ne odgovara“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Iz opozicije poručuju da nije nikakvo iznenađenje to što predsjednik Vlade nije ispunio obećanje jer im očigledno takvi direktori, koji gomilaju gubitke,i odgovaraju.

“On je nažalost poslušnik Milorada Dodika i možda bi nekog i smijenio da ga se išta pita ali on je tu došao da izvršava prljave poslove premijera i da ima imalo pravne države niko od tih ljudi koji su odgovorni za ovakav haos u društvu ne samo da bi bio smijenjen već bi bio pozvan i na odgovornost“, kaže poslanik u Klubu SDS-a u NSRS Nebojša Vukanović.

Javna preduzeća decenijama gomilaju milionske minuse pod rukovodstvom direktora koje se biraju isključivo po stranačkoj liniji. Čak i kad bi ti direktori bili smijenjeni, ništa se bitno ne bi promijenilo ako se ne promijeni model djelovanja, što i nije izvjesno jer očigledno trenutni način poslovanja odgovara vladajućoj strukturi u Republici Srpskoj.

BN TV

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar