VIŠKOVIĆ PRIZNAO: Zdravstvo RS je u komi, dug veći od 1,1 milijardu maraka! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

VIŠKOVIĆ PRIZNAO: Zdravstvo RS je u komi, dug veći od 1,1 milijardu maraka!

Godinama znamo da je stanje u zdravstvu RS izuzetno teško. Sada je premijer RS Radovan Višković smogao snage i priznao narodu da je zdravstvo u komi sa dugom većim od 1,1 milijardu maraka.

Zdravstvo Republike Srpske godinama je u dubokoj komi, dok vlast pokušava izliječiti bolesnika na samrti andolima u vidu milionskih kredita. Predsjednik Vlade RS Radovan Višković konačno je priznao da je pacijent teško bolestan, jer je zdravstveni sistem u ovom entitetu dužan više od 1,1 milijardu (!) maraka, bez ikakve nade da će se stanje popraviti.

Konstatacija da je pacijent u teškom stanju neće pomoći oboljelom zdravstvu. Kriminal i korupcija uzrok su ovakvog stanja, a vlast nema lijek za ovu opaku bolest.

Kao ljekar iznad ljekara sastao se Višković prošle sedmice sa predstavnicima sindikata u zdravstvu, uspostavio dijagnozu i velikodušno, kao hitnu mjeru Vlade, ponudio povećanje cijene rada za čitavih 10 KM. Injekcija kojom bi vlast trebalo da ućutka zdravstvene radnike biće im, prema planu, data već od od 1. oktobra.

Sindikalci, koji već više od godinu dana prijete štrajkovima i bunama, ali nikako da konačno pokažu zube, nisu baš najzadovoljniji premijerovom ponudom. Situaciju razumiju, ali su sebi dali rok od još sedam dana kako bi odlučili da li će sebi dati još jedan rok od sedam dana.

“Premijerova ponuda ne sadrži minimum zahtjeva Strukovnog sindikata doktora medicine RS koji se odnosi na povećanje plata doktorima medicine. O njegovom prijedlogu obavijestićemo nadležne organe Sindikata, koji će u narednih sedam dana donijeti konačnu odluku o eventualnom stupanju u štrajk planiranom za početak narednog mjeseca. Štrajk će najviše zavisiti od postizanja dogovora o sveobuhvatnim izmjenama Zakona o platama, kao kratkoročne mjere za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja doktora medicine. Prihvaćen je i prijedlog da se u narednih sedam dana nastavi sa konsultacijama sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, u cilju postizanja dogovora o tekstu prijedloga izmjena Zakona o platama i zaključaka koje Vlada treba da usvoji na prvoj narednoj sjednici”, stoji u saopštenju sindikalaca.

TAKMIČARSKI DUŽNIČKI REKORD DRŽI VLADO ĐAJIĆ

Dok se čeka još jedna od niza konačnih odluka, poreski dug zdravstvenih ustanova vrtoglavo raste. Potpisi se često stavljaju na odluke o nezakonitoj isplati neto plata, dok će o bruto dijelu nekom drugom prilikom. Za to vrijeme Poreska uprava RS revnosno tefteri milionska dugovanja.

Među svim zdravstvenim ustanovama, ponos zdravstva RS i, kako su najavljivali, “najbolji regionalni klinički centar” – Univerzitetski klinički centar RS Poreskoj upravi RS duguje nevjerovatnih 67.889.436 KM. Postavlja se pitanje kako, jer je u javnosti poznato da menadžment “redovno ispunjava svoje obaveze prema državi i radnicima”.

Podsjećanja radi, direktor UKC RS je Vlado Đajić, istaknuti član vladajućeg SNSD-a i poslanik te stranke u Narodnoj skupštini RS. Kada je 21. maja 2018. godine smješten u direktorsku fotelju najveće zdravstvene ustanove rekao je da se situacija stabilizuje, da po prvi put isplaćuje bruto plate, prevoz i edukacije radnika.

Evidentirani dug prema Poreskoj upravi u to vrijeme bio je oko 47,6 milina KM, a ukupna dugovanja UKC-a, zvanično, oko 97 miliona KM. “Stabilizovanje situacije” dug prema poreznicima povećalo je za više od 20 miliona KM, a, iako UKC to nikada nije potvrdio, ukupna dugovanja dostigla su enormnu cifru od oko 320 miliona KM.

Vladu Đajića premijer Višković, u maniru borca protiv korupcije i kriminala nakon počinjene korupcije i kriminala, nije pozvao da sam ode iz direktorskog kabineta, uz prijetnju krivičnom prijavom. Da je Đajić jedan od direktora “Šuma RS”, dosad bi vjerovatno bio smijenjen.

RASTE PORESKI DUG ZDRAVSTVENIH USTANOVA

Smjena nema, ali ima migrenske glavobolje kada se pogleda posljednji dužnički spisak s kraja jula.

Bolnica Gradiška samo za porez duguje 12.391.101 KM, Dom zdravlja Banjaluka 2.342.404 KM, prijedorska bolnica “Dr Mladen Stojanović” 7.249.696 KM, bolnica “Mlječanica” 2.085.639 KM.

Dobojskoj bolnici “Sveti apostol Luka” ni sam apostol više ne može da pomogne, jer je nagomilala dug od 30.891.941 KM, Dom zdravlja Modriča 4.709.688 KM.

(Zurnal.info)

Danas objavljeno

Srbija: Kažnjavanje zbog nepoštovanja kovid propusnica počinje od ponedjeljka

M.

Evropski parlamentarci pozvali OHR i EU da narednih dana upotrijebe bonska ovlaštenja

M.

Dodik: Američka ambasada faktor nestabilnosti

M.

Ostavite komentar