12. Novembra 2020.

Višković najavio stezanje kaiša u narednoj godini

Big Portal

Budžet Srpske za 2021. godinu biće planiran u iznosu od oko 3,5 milijarde KM, što je na nivou ovogodišnjeg, ali će raspodjela novca biti temeljito prekomponovana, poručio je premijer Radovan Viškovič.

Korona pandemija neće nestati s Novom godinom, ni sa novim budžetom, znači moramo učiniti sve da sačuvamo i privredu i zdravstvo – rekao je Višković, najavljujući da će u budžetu za iduću godinu biti skresane sve potrošačke stavke, kako bi novca ostalo za mjere borbe protiv pandemije.

– Sve od dnevnica, putnih troškova, reprezentacije i drugih potrošački stavki skresaćemo maksimalno, a povećaćemo stavke za investicije i za pomoć zdravstvu i realnom sektoru – rekao je Višković.

On je poručio da će novi budžet biti predložen u zakonskom roku, vjerovatno sredinom decembra, ali da prije toga Srpsku čeka još jedan rebalans ovogodišnjeg budžeta. Budćet za 2020. biće prepakovan po drugi put, jer s izdaci bili znatno veći od planiranih.

– Prvim rebalanskom smo bili predvidjeli 155 miliona KM za pomoć relanom sektoru i zdravstvu, ali to nije bilo dovoljno – rekao je Višković.

Na današnjoj sjednici Vlade RS, među više od 50 tačaka dnevnog reda, našle su se i one koje se odnose na hitnu izmjenu nekoliko zakona, kojima se smanjuju ili ukidaju takse, kako bi se rasteretila privreda. Višković je međutim rekao da ukupni prihodi u budžetu zbog toga neće biti smanjeni, niti će se smanjivati plate budžetskim korisnicima, jer su te plate generator potrošnje, a potrošnja je spas i za privredu i za budžet i za fondove.

– Mi stalno povećavamo prihode od PDV-a, a to je glavni izvor prihoda i u budžetu RS – rekao je Višković.

Na dnevnom redu se našlo i sedam odluka, kojima je Vlada RS odobrila Ministarstvu zdravlja utrošak ukupno 3,3 miliona KM od početka godine do kraja novembra 2020.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare