Višković najavio stezanje kaiša u narednoj godini - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Višković najavio stezanje kaiša u narednoj godini

Sve od dnevnica, putnih troškova, reprezentacije i drugih potrošački stavki skresaćemo maksimalno, a povećaćemo stavke za investicije i za pomoć zdravstvu i realnom sektoru – rekao je Višković.

Budžet Srpske za 2021. godinu biće planiran u iznosu od oko 3,5 milijarde KM, što je na nivou ovogodišnjeg, ali će raspodjela novca biti temeljito prekomponovana, poručio je premijer Radovan Viškovič.

Korona pandemija neće nestati s Novom godinom, ni sa novim budžetom, znači moramo učiniti sve da sačuvamo i privredu i zdravstvo – rekao je Višković, najavljujući da će u budžetu za iduću godinu biti skresane sve potrošačke stavke, kako bi novca ostalo za mjere borbe protiv pandemije.

– Sve od dnevnica, putnih troškova, reprezentacije i drugih potrošački stavki skresaćemo maksimalno, a povećaćemo stavke za investicije i za pomoć zdravstvu i realnom sektoru – rekao je Višković.

On je poručio da će novi budžet biti predložen u zakonskom roku, vjerovatno sredinom decembra, ali da prije toga Srpsku čeka još jedan rebalans ovogodišnjeg budžeta. Budćet za 2020. biće prepakovan po drugi put, jer s izdaci bili znatno veći od planiranih.

– Prvim rebalanskom smo bili predvidjeli 155 miliona KM za pomoć relanom sektoru i zdravstvu, ali to nije bilo dovoljno – rekao je Višković.

Na današnjoj sjednici Vlade RS, među više od 50 tačaka dnevnog reda, našle su se i one koje se odnose na hitnu izmjenu nekoliko zakona, kojima se smanjuju ili ukidaju takse, kako bi se rasteretila privreda. Višković je međutim rekao da ukupni prihodi u budžetu zbog toga neće biti smanjeni, niti će se smanjivati plate budžetskim korisnicima, jer su te plate generator potrošnje, a potrošnja je spas i za privredu i za budžet i za fondove.

– Mi stalno povećavamo prihode od PDV-a, a to je glavni izvor prihoda i u budžetu RS – rekao je Višković.

Na dnevnom redu se našlo i sedam odluka, kojima je Vlada RS odobrila Ministarstvu zdravlja utrošak ukupno 3,3 miliona KM od početka godine do kraja novembra 2020.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Opozicija traži novo brojanje za predsjednika RS i za Narodnu skupštinu

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Predložen pritvor za članove biračkog odbora u N. Gradu

Vanja A

Ostavite komentar