Viši sud u Beogradu odbio molbu BIH za izručenje Osmanovića - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Viši sud u Beogradu odbio molbu BIH za izručenje Osmanovića

Viši sud u Beogradu odbio je izručenje Bosni i Hercegovini nekadašnjeg pripadnika Armije RBIH Osmana Osmanovića, koji je krajem novembra uhapšen u Srbiji zbog postupka koji se u Beogradu protiv njega vodi zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

Portparol suda Tatjana Tešić precizirala je da je krivično vanpretresno vijeće suda donijelo rješenje kojim je utvrdilo da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje okrivljenog.

Na ovo rješenje Osamanović i njegov branilac imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Protiv Osmanovića, koji se nalazi u pritvoru u Beogradu, istragu vodi Tužilaštvo za ratne zločine Srbije zbog sumnje da je tokom ljeta 1992. godine u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću, u opštini Brčko, kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), kasnije Armije RBiH, zajedno sa više pripadnika svoje jedinice nanosio telesne povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske.

Njemu se na teret stavlja krvično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, u sticaju sa krivičnim djelom ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

TANJUG

Danas objavljeno

Uvode lokdaun za nevakcinisane; moći će na ulicu samo u izuzetnim slučajevima

M.

Šestoro mrtvih u požaru u Brčkom

M.

Od korone u UKC-u preminula djevojka od 27 godina

M.

Ostavite komentar