Višesatna akcija ROSU počela je u zoru - šta se sada dešava na KiM - BIGportal.ba
Region Vijesti

Višesatna akcija ROSU počela je u zoru – šta se sada dešava na KiM

Posle akcije hapšenja koju su izveli pripadnici specijalne jedinice ROSU na severu KiM je mirno, dok je kod građana uočljiva napetost, pišu kosovski mediji.

U toku dana normalizovano je i kretanje vozila iz pravca Zubinog Potoka ka Severnoj Mitrovici, javlja RTK2.

Zamenik direktora Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici Zlatan Elek, poručio je u izjavi za KoSSev da su u Zubinom Potoku povređena četiri lica, od kojih je dvoje sa težim telesnim povredama, ali da je stanje povređenih trenutno stabilno.

Građane severne Kosovske Mitrovice probudili su zvuci sirena oko 6 h kada je počela akcija ROSU.

“Sirene su bile od 6 i 20, čuli smo uzbunu, pokupili smo se, počeli smo da diskutujemo. Stanovništvo se uznemirilo, svako je izašao ispred svoje kuće, počela su hapšenja, ne znam šta će biti dalje.” “To nije prvi put, mučimo se ovako već 20 godina, sirene, uzbuna, deca mala, problem samo takav, valjda će nešto da se preduzme”, kažu meštani Severne Mitrovice.

Osim Severne Mitrovice napeto je bilo i u opštini Zubin Potok. U toku dana čuli su se zvuci sirena hitne pomoći. Patrole specijalnih jedinica policije bile su raspoređene po putu. Tokom ovih dešavanja Srbi su postavili barikade koje su specijalci nekoliko puta probili.

“Pošao sam kod rođaka koji je uhapšen. Desilo se ono što i vi znate, pucnjava, rafali su radili, bilo je hapšenje”, kaže meštanin sela Donje Varage.

Radenko Milovanović iz Zubinog Potoka, povređen u akciji kosovske policije, kaže da su pripadnici ROSU pucali na njih, upadali u kuće i maltretirali žene i decu.

“Jurili su me i pucali na mene, skočio sam sa tri-četiri metra i povredio nogu, on je došao do mene i nastavio da puca na mene. Bili su maskirani, imali su fantomke i bili su pod punom ratnom opremom”, rekao je Milovanović, koji je zajedno sa povređenim Bobanom Janićijevićem zbrinut u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica

“Jednostavno, ratno stanje… Sve su uništili. Mi smo goloruki bili, niko na njih nije pucao, kako smo se povlačili i postavljali prepreke da ne mogu da prođu, oni su sve rušili i palili. Ulazili su u kuće, maltretirali žene i decu”, ispričao je Milovanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio, na posebnoj sednici posvećenoj KiM, da su prilikom hapšenja, Srbe i Bošnjake “vezivali kao zveri”. Magistralni put Mitrovica – Varage Zubin Potok je sada odblokiran. Tu su bili postavljeni kamioni, a bile su zapaljene i gume.

Novinaru Prve televizije Zoranu Maksimoviću prilikom izveštavanja o situaciji u Zubinom Potoku razbijena su stakla na automobilu i probušene gume.

“Pripadnici Rosu su imali sukob sa lokalnim stanovnistvom, u tom trenutku kad sam ja naišao nastaje opšti haos, čuli su se pucnji, pripadnici Rosu su krenuli na lokalno stanovništvo, u tom čitavom metežu meni je uništen auto, polupana su sva stakla na automobilu, izbušene gume. Ljudi su u tom trenutku, u čitavoj panici bežali u šume u kuće, ja sam sa njima bukvalno u jednoj sekundi izvukao živu glavu, kao i mnogi koji su tamo bili povređeni”, kaže Zoran Maksimović, reporter Prve TV.

U današnjoj akciji na severu Kosova i Metohije NJSO (bivša ROSU) je uhapsila 28 lica, od toga 19 policajaca i devet građana, rekao je Vučić.

TV Prva je javila da su u pripravnost posebno stavljene sve jedinice Vojske u nekadašnjoj kopnenoj zoni bezbednosti. Jedan MIG 29 nadleteo je danas Novi Pazar u pravcu Kopnene zone bezbednosti. Za sredu u podne najavljen je protest Srba u centru severne Kosovske Mitrovice, potvrdio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

B92

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar