Višegradska trojka u Jerusalimu - BIGportal.ba
BIG preporuka

Višegradska trojka u Jerusalimu

Piše: Vlastimir Vujić

Zašto izraelski premijer produbljuje odnose s liderima Mađarske, Češke i Slovačke?

Izjava izraelskog premijera Benjamina Netanijahua 14. februara u Varšavi, na bliskoistočnoj konferenciji u organizaciji SAD, izjava kojom je za saučesništvo u Holokaustu optužio Poljsku na čijoj teritoriji su nacisti imali brojne koncentracione logore i gde je ubijeno više miliona Jevreja, izazvala je diplomatski skandal koji je za posledicu imao demonstrativno otkazivanje puta u Izrael poljskog premijera Mateuša Moravjeckog na prvi samit (18. i 19. februara) Višegradske grupe izvan Srednje Evrope. Zbog odustajanja Poljske, samit se pretvorio u pojedinačne bilateralne sastanke premijera Netanijahua s kolegama iz Češke Andrejom Babišem, Slovačke Petrom Pelegrinijem i Mađarske Viktorom Orbanom.

SASTANCI U JERUSALIMU Jerusalim, kao mesto okupljanja, nije odabran slučajno. Sve ovo je rezultat višegodišnje političke simbioze čelnika država V4 i aktuelnog izraelskog premijera, kome je ovo bio ozbiljan pokušaj da uzdrma konsenzus u EU o pitanjima Palestinaca i Irana (a kompletna Višegradska četvorka podržava Izrael u oba sukoba) i pridobije nove saveznike da Jerusalim u Briselu priznaju za prestonicu Izraela.
I bilateralni sastanci Netanijahua s trojicom od četvorice čelnika V4 bili su zapravo mini-samiti, jer je evidentno da on razvija podsavezništva unutar EU ne bi li neutralisao sve ono što smatra pristrasnošću protiv Izraela u Briselu.
Nije politička tajna da šef izraelske vlade takva savezništva stvara i sa Grčkom i Kiprom, zatim sa zemljama Baltika (Litvanijom, Letonijom i Estonijom), kao i državama Balkana (Rumunijom, Bugarskom i Srbijom, kao kandidatom za člana EU). U slučaju Višegradske četvorke premijer Izraela često je naglašavao da mu imponuje nezavisnost spoljne politike tih zemalja od Brisela, ali je svestan da je pomenuto partnerstvo sa Češkom, Slovačkom i Mađarskom (pa i Poljskom) siguran pokušaj da se te države približe Vašingtonu preko jakih veza s Izraelom.
U razgovoru sa evropskim kolegama Pelegrinijem, Babišem i Orbanom, Netanijahu je podvukao da očekuje da članice EU slede primer SAD i priznaju Jerusalim za glavni grad Izraela jer je „već 3.000 godina prestonica jevrejskog naroda“.
Tim povodom je u decembru 2017, kao prvi premijer Izraela koji je posle 22 godine došao u posetu Briselu, Netanijahu boravio u prestonici EU. Iako ga je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini dočekala rečima da stav EU ostaje nepromenjen, i da čvrsto veruje da je jedino rešenje decenijskog sukoba saPalestincima po modelu dve države i da „Jerusalim bude i izraelski i palestinski grad“, Netanijahu je ponovio da Trampovo priznanje Jerusalim a za glavni grad Izraela „čini mir apsolutno mogućim“ na Bliskom istoku, „jer priznanje realnosti jeste suština mira“.

BEZBEDNOSNA FUNKCIJA IZRAELA U bilateralnim razgovorima s trojicom višegradskih kolega Netanijahu je podsetio da su, zahvaljujući izraelskim obaveštajnim podacima, sprečeni mnogi teroristički napadi u Evropi. „Izrael ima veoma važnu bezbednosnu funkciju za ljude u Evropi koja nije uvek shvaćena, ali koju relevantne vlade cene“, kazao je, dodajući da je njegova zemlja, takođe, veliki partner EU i u nizu drugih oblasti.
Posle sastanka Netanijahua s mađarskim premijerom Orbanom obelodanjeno je da će Mađarska u Jerusalimu otvoriti ekonomsko-trgovinsko predstavništvo (s diplomatskim statusom), a da je premijer Slovačke Pelegrini najavio otvaranje informativne kancelarije za kulturu i tehnologiju u tom gradu. Time će se Mađarska i Slovačka pridružiti Bugarskoj i Češkoj koje su u Jerusalimu otvorile predstavništva, ali ne (još) i ambasade.

Zajednički neprijatelj
Lidera Likuda Benjamina Netanijahua (koji je skoro 13 godina premijer) 9. aprila u Izraelu čekaju vanredni parlamentarni izbori.
Najozbiljniju konkurenciju ima u levičarskoj „Plavo-beloj“ koaliciji, nazvanoj po bojama izraelske zastave, čiji su lideri (bivši šef izraelskih obaveštajnih snaga Beni Ganc, Jair Lapid, predsednika stranke „Ješ Atid“, Moše Jalon, bivši ministar odbrane i nekadašnji komandant vojske Gabi Aškenazi) kritikovali Netanijahua zbog prisnih odnosa s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koga optužuju za javne antisemitske stavove i veličanje čelnika Mađarske iz vremena Drugog svetskog rata Mikloša Hortija. Netanijahu i Orban čak imaju, po tvrdnjama Jaira Lapida, i zajedničkog neprijatelja – Džordža Soroša, koga je Orban proglasio za glavnog pokrovitelja masovnih migracija u Evropu, a tom stavu priklonio se i Netanijahu – nedavno je pokrenuo deportaciju migranata iz Afrike koji su u poslednjih nekoliko godina došli u Izrael…

Piše: Vlastimir Vujić za pecat.co.rs

Danas objavljeno

Srbi i Sarajevo danas, između harmonike i liturgije: Hladne vode sa Baščaršije

Zeljka

Medijska panika na engleskim pumpama, ekološka cena evropske struje i politička težina ruskog gasa: Energetska kriza pred vratima

Zeljka

Rušenje Njegoševe kapele i izgradnja Meštrovićevog mauzoleja: Najveća umetnička pobuna u SFRJ

Zeljka

Ostavite komentar