“Više od četiri miliona vakcinisanih znači normalan život” - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Više od četiri miliona vakcinisanih znači normalan život”

Ukoliko u narednih nekoliko mjeseci uspijemo da vakcinišemo više od četiri miliona građana, nivo kolektivnog imuniteta biće dovoljan da se vratimo u normalan život, poručio je danas virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

Onog trenutka kada priđemo brojci od preko četiri miliona vakcinisanih, mi dnevno nećemo imati više od 100 novih slučajeva, biće dovoljna jedna dobro opremljena kovid bolnica, i cijeli sistem, kako zdravstveni tako i društveni, moći će da se vrati u normalu – rekao je Šekler za RTS.

On je dodao da, ako se taj cilj postigne u narednim mjesecima, onda će nivo kolektivnog imuniteta biti dovoljan “da nas izvede na normalan put i normalan život”.

Šekler smatra da se mladi manje vakcinišu jer im je u posljednjih godinu dana govoreno da su manje ugroženi.

– To je stvorilo uvjerenje kod njih da su otporni i da to nije tema za njih. Međutim, sada i mladi ljudi oboljevaju i imaju i težu kliničku sliku, i zato je neophodno da im se pošalje poruka da treba da razmišljaju o zaštiti – poručio je Šekler .

Šekler smatra i da je jako nezahvalno govoriti o nivou antitijela koji štiti ljude od korona virusa.

– To što se ustanovi da ih imamo je dobro za nas, ali to nije garancija da smo zaštićeni. Ako je naš organizam bio iscrpljen bolešću mi smo i dalje izloženi. Kvalitet antitela poslije preležane bolesti nije isti – objasnio je on.

Govoreći o istraživanju o efektu vakcina koje je rađeno u Kragujevcu, Šekler je rekao da je zaključak da sve vakcine koje se primjenjuju u Srbiji efikasno štite.

– Neke vakcine brže stvaraju zaštitu, a neke sporije, otuda se češće zaražavaju oni koji su primili neku od vakcina koje sporije stvaraju antitijela, i ako se izložite virusu u riziku ste da se zarazite. Moram da napomenem da iako imate brzinu kod “Fajzera” i “sputnjika”, tu su i češće nuspojave, dok ih kod “Sinofarma” gotovo da nema, tako da sve ima svoje prednosti i mane – kaže Šekler.

Kada je riječ o vakcini “AstraZeneka” i nedoumicama da li je ona bezbijedna, Šekler ocjenjuje da je interesantno da zemlje, koje su vlasnici te vakcine Britanija i Švedska, kao i Finska, Slovenija i druge države, i dalje koriste tu vakcinu i pozivaju građane da je prime.

– Podaci u našoj zemlji pokazuju da nije bilo nikakvih situacija, konkretno pojava tromboze i ta povezanost nije ni dokazana nigde u svijetu, tako da smo i dalje u domenu insinuacija. Jako je loše kada se miješa politika ili nečiji interesi jer onda ne govorimo o naučnim činjenicama – smatra Šekler.

Šekler napominje da ga ohrabruje broj vakcinisanih u Srbiji i dalja zainteresovanost za vakcinaciju.

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar