14. Jula 2022.

Više od 500 žena tužilo Uber zbog optužbi za seksualno zlostavljanje

Big Portal

U tužbama se navodi da su “vozači Ubera kidnapovali, seksualno uznemiravali i zlostavljali žene, silovali ih, prinudno zatvarali, uhodili ili na drugi način napadali”, prenosi Bi-Bi-Si.

Predmet će analizirati Viši sud okruga San Francisko.

“Seksualni napad je užasan zločin i svaku prijavu shvatamo ozbiljno”, kažu iz Ubera za Bi-Bi-Si.

Kako su rekli iz kompanije, ne postoji ništa važnije od bezbjednosti, zbog čega je Uber napravio nove bezbjednosne funkcije, uspostavio politike usmjerene na žrtve i postao transparentniji u vezi s ozbiljnim incidentima.

“Iako ne možemo da komentarišemo sudske sporove koji su u toku, nastavićemo da čuvamo bezbjednost našeg rada”, dodaju iz Ubera.

U tužbi, koju su podnijeli advokati advokatske firme Slejter, Slejter i Šulman, navodi se da su se seksualni napadi dogodili u “više američkih država”.

Takođe se navodi da se još najmanje 150 slučajeva mogućeg zlostavljanja “aktivno istražuje”.

Prema navodima tužbe, Uber je još 2014. godine obaviješten da su njegovi vozači seksualno zlostavljali i silovali putnice.

Međutim, kako se navodi u tužbi, kompanija je dala prioritet “rastu profita nad bezbjednošću mušterija”.

Prošlog mjeseca, Uber je objavio svoj drugi izvještaj o bezbjednosti u SAD, koji je pokazao da je u 2020. godini bilo 998 seksualnih napada, uključujući 141 silovanje.

Iz kompanije navode da su, između 2019. i 2020. godine, primili 3.824 prijave o pet najtežih kategorija seksualnog napada.

Tanjug

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare