30. Marta 2021.

Više od 500 civila ubijeno u Mjanmaru od vojnog puča

Big Portal

“Potvrdili smo 510 mrtvih”, navela je ta nevladina organizacija i dodala da je bilans nastradalih verovatno još viši.

Takođe, stotine osoba uhapšenih poslednjih meseci vode se kao nestale.

Posebno je veliki broj ljudi nastradao u subotu, na dan oružanih snaga Mjanmara kada je ubijeno više od 110 osoba, među kojima sedam maloletnika.

Uprkos represiji demonstranti su ponovo juče izašli na ulice, a stradalo je 14 civila na istoku Jangona, ekonomskog centra zemlje, navela je ta organizacija.

Organizovane su sahrane za žrtve ovih poslednjih dana kojima je prisustvovao veliki broj ljudi, od kojih su neki pozdravljali sa tri prsta u znak otpora.

Zbog krvoprolića Vašington je objavio da odmah prekida okvirni sporazum o trgovini i investicijama zaključen sa Mjanmarom 2013. godine, dok se ponovo ne uspostavi demokratski izabrana vlada.

London je zatražio hitan sastanak Saveta bezbednosti UN koji će biti održan u sredu iza zatvorenih vrata.

Međutim vojska na vlasti u Mjanmaru se do sada oglušila o proteste i zapadne sankcije. Vojne vlasti računaju na podele u međunarodnoj zajednici.

Kina i Indija odbile su zvanično da osude puč. Rusija održava bliske veze sa vojnom huntom, zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Formin učestvovao je u subotu na godišnjoj paradi oružanih snaga Mjanmara.

Kremlj je izrazio zabrinutost zbog rastućeg broja nastradalih ali je naveo da Mjanmar ostaje “pouzdan saveznik i strateški partner” sa kojim želi da ojača svoje vojne odnose.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je međunarodnu zajednicu da pokaže “veće jedinstvo” i da se “više angažuje” oko pritiska na vojnu huntu.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare