Srbija: Više od 1.800 zaraženih, preminulo 14 osoba - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srbija: Više od 1.800 zaraženih, preminulo 14 osoba

U Srbiji je, do poslednjeg preseka, potvrđeno da ima još 1.863 novozaražene osobe, a preminulo je 14 obolelih.

Đerlek: Rano za popuštanje

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je da se epidemiološka situacija popravlja, ali da je rano za popuštanje mera, jer je i dalje potreban oprez, te dodao da će biti dovoljno vakcina za sve koji treba da se revakcinišu i za one koji treba da prime prvu dozu cepiva.

On je rekao i da će u ponedeljak stići nove količine Fajzerovih vakcina i to 8.700 doza, kao i da 15. februra stiže 40.600, a 22. februara 46.000 doza.

“Neće to biti uvek po 40.000 doza, ali ”Fajzer ne preskoči nijedan ponedeljak da ne isporuči određene količine. Bitan nam je kontinuitet”, rekao je Ðerlek.

On je naveo i da se epidemiološka situacija popravlja, ali da je i dalje potreban oprez, jer je broj pacijenata na bolničkom lečenju veliki.

“Nismo za popuštanje mera. Još nije epidemiološka situacija tako stabilna da bi mogli da govorimo o popuštanju, jer bi mogli da pokvarimo ono što smo uradili do sada. Počela je odlično i imunizacija”, naveo je on.

Ðerlek je rekao i da veruje da Institut “Torlak” može da počne sa proizvodnjom ruske vakcine “Sputnjik V” i da će ponovo postati evropski centar za vakcine.

Već 11. februara u “Torlak” stiže ruska delegacija koje će sagledati stanje na Institutu.

“Naši lekari su najstručniji. Ono što nam fali su stvari u tehničko-tehnološkom domenu i tu očekujem pomoć iz Rusije”, rekao je Ðerlek.

Danas objavljeno

Zaharova ima poruku za Podgoricu

M.

Obezbjedili se za zimu: Gasprom im povećao snabdijevanje

M.

Rusi Zapadu: Naši ciljevi zavise od vas

M.

Ostavite komentar