"Više nemam strasti, pa zapamtite, bolje je izgorjeti nego se ugasiti" - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

“Više nemam strasti, pa zapamtite, bolje je izgorjeti nego se ugasiti”

NEKOLIKO decenija nakon što je hrapavi glas Kurt Cobaina izvukao generaciju X iz njihovih soba i odveo u klubove Seattlea, pokojni frontmen Nirvane, čija se 25. godišnjica smrti obilježava danas, i dalje je uzor mladima i nesrećnima širom svijeta.

Danas se obilježava četvrt vijeka otkad  je pionir grungea oduzeo život u 27. godini, pridruživši se tako neslavnom klubu onih koji su takođe preminuli u tim godinama, poput Jimija Hendrixa, Janis Joplin, Jima Morrisona, Briana Jonesa ili, novijeg datuma, Amy Winehouse.

Cobainov bivši menadžer Danny Goldberg u prigodi te godišnjice objavio je knjigu o njemu, poručivši kako je napokon spreman javno se osvrnuti na ostavštinu zagonetnog muzičara.

Goldberg ga se prisjeća kao avangardnog umjetnika čiji su britki humor i humanost sjali u njegovu dubokom malodušju.

“Njegov medijska slika postala je pomalo iskrivljena i nesrazmjerno usmjerena na njegovu smrt, umjesto na život i umjetnost”, smatra Goldberg.

“Bio je pjevač nevjerovatnog duha. Njegov glas prenosio je ranjivost i intimnost, a to je rijetkost”, rekao je za agenciju France Presse.

“Postao je neko ko je pomagao ljudima da se manje osjećaju kao čudaci i budu manje usamljeni”.

Ta empatična karakteristika osigurala je da je Cobainova muzika i danas relevantna, smatra Goldberg. Odnosi se to i na današnje tinejdžere svjetovima udaljene od kišnog pacifičkog sjeverozapada formativnih godina Nirvaninog frontmena.

Univerzalnost njegove poruke je razlog tome što se od Toleda do Tokija i dalje mogu vidjeti majice sa slavnim logom benda, ‘smajlija’ s prekriženim očima i isplaženim jezikom.

“On je jedan od nekolicine umjetnika čiji rad putuje kroz vrijeme”, ističe Goldberg.

Kurtov kult

Odrastao u šumovitom Aberdeenu, dva sata zapadno od Seattlea, Cobain se objavom “Neverminda”, drugog od tri studijska albuma Nirvane, preko noći pretvorio u boga rocka.

Nevermindom je Nirvana lansirana na muzički vrh i stvoren je kult Kurta Cobaina.

Goldberg je Cobaina upoznao 1990. kad je Nirvana tek počinjala i nadala se da će uspjeti sa svojom jedinstvenom mješavinom punka, metala i melodijama nadahnutim Beatlesima.

S Nevermindom im je to pošlo za rukom. Album je postao jedan od najuspješnijih svih vremena, s 30 miliona primjeraka prodanih širom svijeta. Michael Jackson svrgnut je preko noći s vrha američkih top lista, a Nirvana postaje grupa koja je promijenila smjer pop kulture, inspirirala druge muzičare, modu i etos.

U tri i po godine koliko je sarađivao s Cobainom, Goldberg je svjedočio spektakularnom usponu Nirvane. Bio je uz njega u vrijeme njegove tople, ali burne veze s muzičarkom Courtney Love i rođenja kćeri Frances Bean, danas 26-godišnjakinje.

Bio je i svjedok intervencija kojim se Cobaina htjelo odvratiti od heroina.

Njegova smrt, kojom je nestao jedinstven glas, bolan kao i njegovo oproštajno pismo, šokirala je svijet.

“Više nemam strasti, pa zapamtite, bolje je izgorjeti nego se ugasiti”, napisao je, citirajući stih Neil Younga iz pjesme “My My, Hey Hey”.

Vijest o samoubistvu snažno je pogodila Goldberga koji se tek nedavno uspio pomiriti s tom činjenicom.

“Dugo vremena to mi je bilo prebolno”, kazao je.

“Nedostaje mi, i dalje ga volim. Ali drago mi je da sam ga uopšte poznavao”, rekao je.

Muzički genij

Bivši menadžer Nirvane, kojeg je Cobain zvao “drugim ocem”, naglašava kako se iza drogiranja i depresije skrivao muzički genij.

Goldberg vjeruje kako je Cobainov imidž “odrapanca” odvraćao pažnju s njegovog impresivnog intelekta.

Naglašava i kako se Cobain borio za ženska prava i pomogao u “redefiniciji muškosti” unutar muzičkog svijeta.

“Znao je biti veoma moćan i harizmatičan, a u isto vrijeme osjećajan i brižan. To je bio odmak od tadašnjeg pravovjerja u rocku”.

Sastav vrijednosti 

U svojim memoarima Goldberg se prisjeća nastupa u Argentini koji je Cobaina razljutio jer je publika izviždala žensku predgrupu Calamity Jane. Frontmen Nirvane osvetio se tako što je odbio svirati njihov najveći hit “Smells Like Teen Spirit”.

“Niste zaslužili da vam to sviramo”, rekao je tada Cobain.

“Bio je predan feminističkom idealu i poštovanju prema svima”, ističe Goldberg i dodaje kako je Cobain podržavao i prava homoseksaulaca.

“Imao je istinski drugačiju viziju šta to znači biti rock zvijezda”.

Bivši menadžer je odbio nagađati kako bi izgledao muzičarev put da je ostao živ, ali siguran je kako bi i dalje bio inovativan jer je stalno evoluirao i “nije kopirao samoga sebe”.

“Samo se nadam da bi, štogod on radio, imao priliku družiti se s njim”, zaključio je Goldberg.

Index

 

Danas objavljeno

Sin Harryja i Meghan nikad neće postati princ?

Vanja A

Drastična promjena u Victoria’s Secretu, nema više anđelica

Vanja A

U smeću na parkiralištu u Njemačkoj pronađene stare vrijedne slike

V.R.

Ostavite komentar