Više hiljada građana na skupu "Crna Gora te zove, nemaš izgovor" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Više hiljada građana na skupu “Crna Gora te zove, nemaš izgovor”

Na Trgu nezavisnosti, u centru Podgorice, počeo je oko 19 časova veliki postizborni “patriotski skup” iza kojeg stoji, kako se smatra, DPS predsjednika Mila Ðukanovića, koja je poražena na nedavnim parlamentarnim izborima.

Učesnici nose crnogorske zastave, a mogu se vidjeti i zelene zastave, tzv. komitske (Komitskog pokreta 1918. koji se tada protivio tome da se Crna Gora priključi Srbiji). Kako “Vijesti” saznaju prema policijskim evidencijama iz drugih gradova je prema Podgorici na skup krenulo između šest i sedam hiljada ljudi, uglavnom privatnim automobilima i sa nekoliko autobusa. “Vijestima” iz Uprave policije danima ne odgovaraju na pitanje da li je skup u Podgorici prijavljen.

Uoči početka skupa pjevale su se stare crnogorske pjesme, palile baklje i pucala pirotehnika. Uzvikivali su: “Srbija i Crna Gora ne, nema zbora”.

Skup se održava pod nazivom “Crna Gora te zove, nemaš izgovor”.

Pojedini su uzvikivali: “Daj Tompsona”.

I dalje se zvanično ne zna – ko ga organizuje, niti bilo ko “preuzima odgovornost” za taj događaj.

Na skup pozivaju, kako se predstavljaju “Crnogorske patriotske organizacije”, ali nijedna konkretna organizacija, niti partija opozicije, nije navedena kao organizator skupa.

Takođe, policija nije saopštila da li je skup odobren i ko ga je prijavio.

U Podgorici se može čuti da je gradska vlast postavila binu za večerašnji skup.

Inače, u Crnoj Gori je na snazi zabrana okupljanja više od 100 ljudi na otvorenom.

Opozicija je ranije upozorila da bi na skupu moglo biti insceniranih incidenata, da će doći do nerada i ugrožavanja bezbednosti građana, te prebacivanja odgovornosti na njih.

Koalicija za budućnost Crne Gore Zdravka Krivokapića oglasila je juče da taj skup nosi velike zdravstvene i bezbjednosne rizike, s obzirom da se očekuje namjerno izazivanje nereda i nasilja nad učesnicima od strane ubačenih navijačkih grupa iz okruženja.

Opozicija sumnja da je vlast isplanirala da na tom skupu izazove što više incidenata uz korišćenje obeležja Srbije, kao i četničkih i ruskih zastava, a posebno provociranje manjina, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, nevladinih i građanskih aktivista.

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar