Virusom zaraženo oko 30.000 Mac računara - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Virusom zaraženo oko 30.000 Mac računara

Istraživači iz sigurnosne kompanije Red Canary tvrde da je gotovo 30.000 Mac računara širom sveta zaraženo misterioznim zlonamernim softverom, odnosno malverom.

Kako kaže analitičar Toni Lambert, program koji se nalazi na računarima “ne ponaša se kako bismo očekivali od takvog programa koji inače targetira macOS sisteme”. Ovaj program su nazvali Silver Sparrow (Srebrni vrabac).

Nije poznat njegov cilj, ali zna se da “uključuje mehanizam za samouništenje koji još uvek nije korišćen”, napominju istraživači, prenosi Večernji list. Ovo zvuči prilično tajnovito, ali to je zato što još ni sam malver nije istražen dovoljno.

“Srebrni vrabac”, inače, sadrži kod koji radi na M1 čipu kompanije Apple, koji je na tržištu od novembra prošle godine, što ga čini drugim poznati malverom koji je to uspeo. “Iako do sada nismo primetili da je program napravio dodatnu štetu, s obzirom na karakteristike čipa M1, globalnog obima koji može da ima i relativno visokog nivoa zaraze, možemo reći da ‘Srebrni vrabac’ predstavlja ozbiljnu pretnju”, navode istraživači, a prenosi CNN.

Prema podacima internet-stranice Malwarebytes, ovaj zlonamerni program pronađen je na Mac računarima u čak 157 zemalja.

Danas objavljeno

Huawei za 2030. godinu sprema 6G koji je 50 puta brži nego 5G

Vanja A

Samsung Galaxy Tab S7 Lite 5G se pojavio na prvim fotografijama

Vanja A

ASRock predstavlja svoj najbrži Radeon GPU – RX 6900 XT OC Formula

Vanja A

Ostavite komentar