Virusolog otkriva da li će i kada BITI DRUGOG TALASA EPIDEMIJE - BIGportal.ba
Region Vijesti

Virusolog otkriva da li će i kada BITI DRUGOG TALASA EPIDEMIJE

Na kraju 12. nedjelje Srbija se nalazi na izlasku epidemije, saglasni su stručnjci. Smanjuje se broj novozaraženih, a sve je manji broj pacijenata koji se nalaze na respiratoru. Kada je u pitanju drugi talas, epidemiolozi smatraju da, i ako se pojavi, virus će biti dosta slabiji.

Prema podacima nakon jučerašnjeg presjeka u 15 časova, od 5.215 testiranih, u Srbiji su virusom korona zaražene još 54 osobe, dok je, nažalost, još jedna osoba preminula. Da se virus polako povlači sa ovih prostora svjedoči podatak da je 6.524 izliječenih, dok je na respiratoru samo osam pacijenata. Od početka epidemije korona virusa u Srbiji su registrovana 11.354 slučaja, a preminule su 242 osobe.

Virusolog Ana Gligić rekla je da je epidemiološku situaciju trebalo upoznati, ali da je njoj lično bilo čudno da je broj zaraženih i umrlih toliko veliki.

–Najvažnije je bilo saznati način prenošenja, jer se u startu govorilo da je to kapljično. Za mene je bilo čudno da je 1.000 slučajeva dnevno i rekla sam – da se svi ljubimo i pljujemo jedni na druge, ne bi bilo ovako – rekla je za TV Prva dr Gligić.

Zbog toga smatra da se virus prenosi i vazduhom.

–Nije uobičajeno da postoji ovako veliki broj kontakata za virusne infekcije. Ovaj virus je bio potpuno nepoznat po načinu prenošenja, održavanju u spoljašnjoj sredini, po kliničkoj slici. Trebalo je upoznati epidemiološku situaciju, a zatim krenuti na ispitivanje virusa – smatra ova doktorka.

Virus je ostao isti, ističe, ali su se na njemu dogodile određene promjene.

–Za njega su divlje životinje prirodni domaćini. Prelaskom na čovjeka došao je na neprirodnu i neadekvatnu podlogu i zbog toga počeo da slabi. Tako se prave i žive vakcine, kada virus u laboratoriji stavimo na neprirodne ćelije da bi oslabio – objasnila je ona.

Kako je rekla, kad virus toliko oslabi, epidemija mora da se završi.

–Mora se paziti još, ali virus je ušao u slijepu ulicu i tu mora da završi. Dok ne dođe do toga, on napravi ogromne ekonomske štete i urušava zdravstveni sistem koji nije spreman na ovoliki broj slučajeva, a naročito teških slučajeva – istakla je dr Gligić.

Mišljenja je da vrlo vjerovatno neće doći do drugog talasa epidemije, jer će virus oslabiti, a mjerama će biti iskorenjen za izvjesno vrijeme.

–Virus je nepoznat i sve je moguće, ali smatram da nećemo imati drugog talasa. Ako se ponovi u zimskom periodu, biće veći broj slučajeva, ali ne više ovako. Međutim, fenotipski uticaji, odnosno svi uticaji iz spoljašnje sredine utiču na promjene u strukturi virusa. Te promjene mogu da učine da se povampire obični virusi koji su uspavani u prirodi i tako postanu vrlo patogeni po čovjeka. Mi ćemo se izvući iz korone, ali će nas ona zauvijek bombardovati iz prirode – tvrdi dr Gligić.

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon istakao je da se Srbija nalazi na izlasku iz epidemije.

–Izlazimo iz 12. nedjelje i ulazimo u period sporadičnog javljanja slučajeva kojih će biti dok se epidemija ne ugasi. Juče je pozitivnih nalaza bilo 0,8 odsto, te kad padne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje – objasnio je za RTS dr Kon.

Dodao je da su i tokom juna moguća otkrivanja slučajeva u nekim “džepovima”.

–Očekuje se da i u narednim danima ne bude smrtnih slučajeva i da se vremenom može očekivati i nula pozitivnih na virus korona. Ipak, dok god je virus u cirkulaciji, može da uđe u kolektiv gdje su osjetljivi ljudi, može da se pojavi bilo gdje i da izazove smrtno oboljenje – istakao je on i dodao da zasad neće doći do otvaranja domova za stare.

Kako je rekao, besmisleno je nositi maske na otvorenom, osim ako se prilazi na bliže od metar. Ipak, maske će biti neophodne i tokom ljeta u pojedinim situacijama.

–Obavezujuće su za starije od 65 i hronične bolesnike i oni tokom ovog perioda treba da ih nose dok ne bude virusa uopšte. Kad objavimo da je nula, mogu da se opuste – naglasio je Kon.

IGM antitijela pokazuju da neko još ima virus

Kada je riječ o testiranju na antitela, Kon je ukazao da sa njima treba biti oprezan pošto jedino negativan nalaz znači da osoba nije bila u kontaktu sa virusom.

–To je jedini pouzdan nalaz. Ako je pozitivan, bilo na IGG ili IGM, moraju da idu kod infektologa, virusologa ili imunologa, oni mogu da objasne šta to znači. Taj čovjek mora da se ispita, da se anketira, da se vidi gdje je moglo da dođe do zaražavanja i da se odluči šta dalje – rekao je Kon.

Doktorka Gligić objasnila je da ako neko ima IGM antitela – riječ je o svježoj infekciji i možda još nosi virus, dok prisustvo IGG antitijela govori da je neko preležao koronu.

KBC Zvezdara više nije Covid bolnica

Kliničko-bolnički centar Zvezdara od juče više nije Covid bolnica, a tačan datum početka rada nakon obavljenih svih epidemioloških procedura, između ostalog i testiranje zaposlenih, biće objavljen na bolničkom sajtu.

–U danima koji slijede vršiće se dezinfekcija prostorija i inventara, testiranje svih 1.800 zaposlenih i po završetku svih procedura i smjernica od strane epidemiologa, KBC Zvezdara je spremna za rad – navodi se u saopštenju KBC.

Iz bolnice preciziraju da će tačan datum početka rada, nakon sprovođenja svih epidemioloških procedura koje se vrše u skladu sa preporukama, biti blagovremeno postavljen na sajtu KBC Zvezdara.

Srpskainfo
Foto: Aleksandar Dimitrijević/RAS Srbija

Danas objavljeno

Preminuo Milutin Mrkonjić

M.

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Ostavite komentar