Virus korona ugrozio milione radnih mjesta u svijetu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Virus korona ugrozio milione radnih mjesta u svijetu

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) saopštilo je da bi do 50 miliona radnih mjesta u sektoru turizma moglo biti izgubljeno zbog pandemije koronavirusa jer predstavlja značajnu prijetnju.

Prema podacima WTTC-a, turistički sektor bi se ove godine mogao smanjiti za čak 25 posto, prenosi RT.

Šefica vijeća Gloria Guevara je bila pozitivnija od prognoza i rekla da “putovanja i turizam imaju snage da prevaziđu ovaj izazov i postaće jači”.

Sektor turizma snažno je pogođen širenjem koronavirusa, jer su mnoge zemlje uvele ograničenja putovanja kako bi obuzdala njegovo širenje. Hiljade međunarodnih letova su otkazane, a neke osiguravajuće kuće obustavljaju pokriće putovanja za nove klijente.

Statistički podaci pokazuju da je broj putnika u kineskoj aviokompaniji prošlog mjeseca opao za gotovo 85 posto. Državni zračni regulator rekao je u četvrtak da je pad broja putnika uzrokovao pad prihoda od blizu tri milijarde dolara.

Korean Air upozorio je da virus Covid-19 može ugroziti njegov opstanak.

Sektor turizma u SAD-u i turistička industrija ove godine mogle bi izgubiti najmanje 24 milijarde dolara. To bi bilo ekvivalentno oko sedam puta više nego što je turizam bio na gubitku tokom epidemije SARS-a 2003. godine.

(Klix)

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar