12. Marta 2020.

Virus korona gura bh. turizam u kolaps

Big Portal

Upozorili su na to iz Odbora Grupacije turizma i ugostiteljstva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH, čiji su članovi naveli da se turistički radnici u BiH susreću sa velikim problemima jer dolaske otkazuju turisti iz veoma bitnih tržišta, kao što su Kina, Južna Koreja, Japan, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Hrvatska.

“Zasad jedino nije primijećeno otkazivanje aranžmana iz zemalja Bliskog istoka”, istakli su iz Odbora, odakle su dodali da je ipak olakšavajuće što se sve ovo dešava početkom godine, kada turistička sezona još nije krenula u punom kapacitetu.

Predstavnici hotela ukazali su na mogućnost otkazivanja većeg broja planiranih naučnih skupova i međunarodnih konferencija zbog nedolaska velikog broja učesnika ili izlagača, što bi se loše odrazilo i na njihovo poslovanje.

Zbog virusa korona već su otkazani razni javni skupovi i događaji, uključujući i Mostarski sajam, koji je, kako je saopšteno, odgođen do daljeg iz predostrožnosti i odgovornosti prema izlagačima, posjetiocima i osoblju.

Pusto je i Međugorje – zbog virusa korona hodočasnici iz Italije, ali i iz drugih zemalja masovno otkazuju hodočašća u ovo marijansko svetište koje je proteklih godina bilo krcato turistima sa svih strana.

Novonastalu situaciju Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, naziva katastrofalnom i pita se šta je država učinila da je ublaži.

Procjene koje on iznosi su poražavajuće.

“Ova godina uništena je totalno. Do juče se tražio konobar i kuvar više, a sada ih ima viška, nema posla, nema turista. Priliv turista je već opao”, naveo je Hadžić u izjavi za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, više od 60 odsto grupa i pojedinaca koji su već rezervisali smještaj otkazuju svoje dolaske.

“Moja procjena je da će broj dolazaka i obim posla biti manji za 80 odsto u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Hadžić.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da privreda Srpske, osim turizma, zasad ne trpi ozbiljnije posljedice zbog globalnog širenja virusa korona.

Prema njegovim riječima, negativne posljedice virusa korona zasad su primjetne u turizmu, jer dolazi do otkazivanja aranžmana, te trgovini putem interneta, s obzirom na to da su otkazani brojni letovi.

“Problem je i otkazivanje najvećih svjetskih privrednih događaja kao što su sajmovi i konferencije, na kojima je trebalo da učestvuju i privrednici iz Srpske. To znači da privrednici neće imati priliku da dođu do potencijalnih novih partnera i sklapanja poslovnih aranžmana i ugovora”, naveo je Blagojević.

Zijad Jusufović, predsjednik Udruženja turističkih vodiča KS, kaže za “Nezavisne” da će štete po turizam biti sigurno.

“Turizam još nije žrtva, ali vjerovatno da će biti”, kaže Jusufović.

Iz Turističke organizacije Republike Srpske (TORS) rekli su za “Nezavisne” da će se novonastala situacija definitivno odraziti na turistička kretanja u cijelom svijetu.

“Jasno je da ćemo i mi u RS osjetiti pad u dolascima i noćenjima u ovom periodu, za šta još nemamo tačne podatke, ali se nadamo da ćemo pratiti procjene Svjetske turističke organizacije i da pad turističkih dolazaka neće biti veći od tri odsto”, rekli su iz TORS-a.

Banjalučki Štab za vanredne situacije izdao je juče preporuke za postupanje u hotelima i ugostiteljskim objektima u vezi sa virusom korona i aktuelnom epidemiološkom situacijom koje podrazumijevaju pojačanu dezinfekciju zajedničkih prostorija, soba i sanitarnih čvorova.

Prevoznici u problemima

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, izjavio je da prevoznici imaju problem kada je riječ o isporuci robe u evropske zemlje koje su zahvaćene virusom korona, što prouzrokuje velike finansijske gubitke.

“Trenutno ne možemo da procijenimo koliki su gubici, ali je situacija katastrofalna i prevoznici ne znaju da li da nastave s radom. Još vozimo u Italiju, Sloveniju, Austriju i Hrvatsku, ali je teško jer su velika čekanja na graničnim prelazima i detaljne kontrole, što je razumljivo”, rekao je Grbić, dodajući da prevoznici nekoliko dana čekaju na graničnim prelazima.

(Srna)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare