Virus korona bio u Italiji nedjeljama prije prvog zvaničnog slučaja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Virus korona bio u Italiji nedjeljama prije prvog zvaničnog slučaja

Najmanje 160 osoba bilo je u kontaktu s novim virusom korona na širem području Milana, a 1.200 širom Lombardije već 26. januara, nedjeljama prije prvog zvanično registrovanog slučaja, pokazala je analiza radne grupe iz tog italijanskog regiona.

Novi virus korona cirkulisao je u Milanu od kraja januara, odnosno 26 dana prije nego što je “otkriven“ prvi pozitivan slučaj u Kodonju 21. februara, piše italijanski list “Korijere dela sera“, pozivajući se na rezultate analize radne grupe iz Lombardije, a prenosi Tanjug.

Regionalna analiza urađena na osnovu pojave simptoma pokazala je da je krajem januara virus počeo da se širi u Milanu, u početku pomiješan sa simptomima gripa.

“Nulti dan“ vrti se oko datuma 26. januara i velika je vjerovatnoća da je tog dana samo u Milanu bilo 46 slučajeva zaraženih novim virusom korona, a 543 u cijeloj Lombardiji.

List piše da se Italija probudila 21. februara i shvatila da je epidemija stigla kada je testiranjem počela da registruje pozitivne slučajeve.

Ako se pogleda porast broja zaraženih ljudi, kriva počinje da raste 21. februara i 28. aprila dostigla je 74.348 zaraženih u Lombardiji, a kako su testiranjem otkrivani pozitivni pacijenti, njima su postavljena pitanja o vremenskom periodu početka pojave prvih simptoma.

U to vrijeme, podsjeća italijanski list, svi napori borbe Italije protiv virusa bili su usmjereni na aerodrome, posebno u Rimu i Milanu.

Italija je jedna od najteže pogođenih zemalja virusom korona sa više od 27.000 žrtava, od kojih skoro polovina u Lombardiji, a ta zemlja je sve bliža izlasku iz blokade, pošto je najavljeno da će od 4. maja stanovnici imati veću slobodu kretanja unutar regiona.

TANJUG

Danas objavljeno

Snažan ciklon pogodio Siciliju, ima poginulih

M.

Rusi spriječili otmicu civilnog broda u Gvinejskom zalivu

M.

Bajden je “optimističan”

M.

Ostavite komentar