Virus još u novembru bio u Švedskoj? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Virus još u novembru bio u Švedskoj?

Švedska Agencija za javno zdravlje saopštila je da je moguće da su se pojedinačni slučajevi koronavirusa u toj zemlji pojavili još u novembru prošle godine.

Međutim, kako navodi sajt The Local, Švedska trenutno ne radi na tome da utvrdi kada su se pojavili prvi slučajevi u zemlji.

Agencija se oglasila nakon što je Francuska objavila da je u toj zemlji jedan muškarac bio zaražen koronavirusom još 27. decembra, nekoliko dana pre nego što su prvi slučajevi prijavljeni u Kini.

Pacijentu je tada dijagnostificirana upala pluća, ali su uzorci koji su tada uzeti sada testirani pozitivno na koronavirus,.

Muškarac se potpuno oporavio i navodno ne zna se kako se zarazio.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel kaže da je moguće da je u to vreme bilo zaraženih i u Švedskoj.

“Nije bilo nikakvog širenja izvan Vuhana dok se nije pojavio kasnije u Evropi, ali mislim da bismo mogli da otkrijemo pojedinačne slučajeve među putnicima iz Vuhana koji su tamo bili u novembru i decembru prošle godine. To uopšte ne zvuči čudno, već potpuno prirodno”, rekao je Tegnel.

Prvi zvanično potvrđen slučaj koronavirusa u Švedskoj je žena kojoj je korona virus potvrđen 31. januara, po povratku iz Kine, i koja je u međuvremenu izlečena.

B92

Danas objavljeno

AMERIKA NAJKRITIČNIJA Uskoro više od 100.000 smrtnih ishoda od korone sedmično

D

DVA DANA PRIJE INAUGURACIJE Kapitol zatvoren zbog spoljne prijetnje

D

Vakcinisana 52 hrvatska saborska zastupnika

D

Ostavite komentar