Virus došao do Slovenije, u Kaliforniji vanredno stanje, a Iran zahvaćen ceo - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Virus došao do Slovenije, u Kaliforniji vanredno stanje, a Iran zahvaćen ceo

Širenje koronavirusa van zemlje u kojoj je epidemija izbila, i dalje je svetska tema broj jedan. Prema najnovijim informacijama u Kaliforniji je vanredno stanje

U Sloveniji je registrovan prvi slučaj osobe obolele od korona virusa, saopštilo je slovenačko Ministarstvo zdravlja. Slovenačka agencija STA sinoć je navela da je obolela osoba u Sloveniju doputovala iz Maroka preko Italije i da je smeštena u bolnicu.

Do sada su u Sloveniji na korona virus testirane 352 osobe, a do sada nijedna nije bila pozitivna.

Guverner Kalifornije Gavin Njusom proglasio je vanredno stanje zbog koronavirusa u toj državi, koja sada ima 53 potvrđena slučaja. On je ovo učinio juče, kada su i zvaničnici objavili prvu smrt u Kaliforniji od virusa.

U pitanju je starija osoba sa zdravstvenim problemima, javlja Rojters. To je bio prvi smrtni slučaj koronavirusa u SAD van države Vašington, gde je umrlo deset ljudi. Novi slučajevi obolelih registrovani su i u dva najveća američka grada, Njujorku i Los Anđelesu.

Novi koronavirus proširio se na skoro sve iranske provincije, ali će se zemlja izboriti s njim s minimalnim brojem mrtvih, izjavio je predsednik Irana Hasan Rohani. Kako je juče preneo Rojters, na zvaničnom sajtu iranskog predsedništva objavljeno je da je Rohani na sednici vlade rekao je da je “ova bolest široko rasprostranjena” i da je pogodila skoro sve provincije Irana.

Iransko Ministarstvo zdravlja saopštilo je u utorak da je do sada od korona virusa umrlo 92 ljudi, dok je 2.922 obolelo, među kojima ima i državnih zvaničnika. Državna televizija saopštila je su otkazane molitve u petak u svim glavnim gradovima provincija.

Rojters navodi da su novi slučajevi obolelih od korona virusa prijavljeni i u zemljama Zaliva – u Bahreinu tri, čime se broj obolelih popeo na 52, u Omanu takodje tri, što je ukupno 15, a u Dubaiju jedan, odnosno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ukupno 28.

U kontinentalnoj Kini je prijavljen porast novih potvrđenih slučajeva koronavirusa, nakon tri dana pada, usled naleta novih infekcija u Vuhanu, epicentru epidemije. U kontinentalnoj Kini juče je bilo 139 novih potvrdenih slučajeva, saopštila je danas Nacionalna komisija za zdravstvo te zemlje, čime je ukupan akumulirani broj slučajeva porastao na 80.409, prenosi Rojters.

Ovaj porast rezultat je povećanja slučajeva u Vuhanu, glavnom gradu provincije Hubej, gde su se nove infekcije popele na 131 sa 114 dan ranije. U ostatku kopnene Kine, izvan Hubeja, bilo je samo pet novih potvrđenih slučajeva, usled strogih javnozdravstvenih mera nametnutih da se obuzda širenje patogena.

Broj umrlih od izbijanja virusa u kontinentalnoj Kini dostigao je 3.012 na kraju jučerašnjeg dana, što je za 31 više nego prethodnog dana. Hubej, epicentar izbijanja, bio je “odgovoran” za sve nove smrti. U Vuhanu su umrle 23 osobe.

Danas objavljeno

Pod strašnim pritiskom, preti novo zaključavanje: “Hitno uvesti plan B”

M.

Jako nevrijeme u Evropi, broje se žrtve

M.

Ukinut zatvorski pritvor za dvoje optuženih iz grupe Belivuk

M.

Ostavite komentar