Virus će biti dugo sa nama - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Virus će biti dugo sa nama

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je danas da se nada da će administracija američkog predsjednika Donlada Trampa razmisliti o suspenziji finansiranja SZO, ali i da je njegov glavni fokus okončanje pandemije i spašavanje života.

Ima zabrinjavajućih trendova porasta rane epidemije u dijelovima Afrike i centralnoj i južnoj Americi rekao je Tedros, prenio je Rojters.

“Većina zemalja je još u ranoj fazi epidemije i neke koje su bile pogođene rano tokom pandemije, počinju da primjećuju smanjenje slučajeva”, rekao je Tedros na konferenciji za novinare u Ženevi.

“Nemojte da pravite greške, pred nama je dugačak put. Ovaj virus će biti sa nama dugo vremena”, rekao je generalni direktor SZO i dodao da se čini da se epidemija u zapadnoj Evropi stabilizuje, odnosno da je u padu.

“Nadam se da će SAD preispitati zamrzavanje finansiranja i još jednom podržati rad SZO i nastaviti da spašavaju živote”, rekao je Tedros.

“Nadam se da će SAD smatrati da je ovo važna investicija, ne samo za pomoć drugima, već i da SAD ostane bezbjedna”, dodao je on.

Doktor Majk Rajan, šef Svjetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije, upozorio je da se ne počinje prerano sa globalnim putovanjem, rekavši da ono zahteva “pažljivo upravljanje rizikom”.

On je primetio porast infekcija u Africi, poput skoro 300 procenata porasta slučajeva u Somaliji u protekloj nedjelji.

TANJUG

Danas objavljeno

Bjeloruska policija uhapsila oko 100 demonstranata na prvom ovogodišnjem protestu

M.

Strah od novog soja virusa zatvara granice; “Balkan kao Titanik”

M.

Srbija može biti peta u svijetu po stopi vakcinacije

M.

Ostavite komentar