29. Septembra 2022.

Vila bivše SFRJ u Njujorku prodata za 50 miliona dolara

Big Portal

Vilu je Jugoslavija kupila 1946. godine. Dugo je bila u ponudi na tržištu, a prodavci su naslednici iz pet evropskih zemalja bivše Jugoslavije. Prodata je za 50 miliona dolara u gotovini potvrdila je kompanija „Daglas Eliman”, najveća agencija za nekretnine u Sjedinjenim Državama. Vilu je je koristila i Stalna misija Srbije pri UN.

Nekretnina se nalazi na Petoj aveniji u Njujorku i prostire se na oko 20.000 kvadratnih metara, Izgrađena je 1905. godine, dizajnirala je arhitektonaka kompanija „Voren i Vetmor”.

Kuću je kupila Emili Vanderbilt Vajt, unuka Kornelijusa Vanderbilta, prema dokumentima podnetim Komisiji za očuvanje znamenitosti grada Njujorka. Godine 1946. ona je vilu prodala jugoslovenskoj vladi.

Posle raspada Jugoslavije tokom 1990-ih, vilu je nasledilo pet država naslednica – Srbija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija – koje su pristale da raspodele jugoslovensku imovinu prema potpisanom sporazumu.

Kako je istakao gospodin Harper, kupac vile je biznismen iz Londona.

„Kupac nikada nije kročio u zgradu, sve je urađeno preko njegovih predstavnika”, rekao je Harper.

“Novi vlasnik je upravo kupio značajan deo istorije Njujorka”, saopštio je Tristan Harper, agent kompanije „Daglas Eliman” koji je zaključio posao.

On je napomenuo da je predsednik bivše SFRJ Josip Broz Tito “iako komunista imao veoma dobar ukus za nekretnine”.

U junu 2021. Harper je saopštio da je dobijena ponuda u gotovini za kupovinu vile od 50 miliona dolara i da su zemlje prodavci postigle konsenzus oko prodaje.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je u februaru, da na osnovu Aneksa B Sporazuma o sukcesija imovine nekadašnje SFRJ u inostranstvu Republici Srbiji pripada nepunih 40 odsto novca od prodaje zgrade stalne misije u Njujorku.

Prema oglasu za prodaju koji je ranije objavljen, vila je sagrađena na četiri nivoa i ima dva krovna sprata, 18 soba, šest kupatila i vinski podrum.

To je bila prva zgrada s dva električna lifta, koji su još u funkciji.

U njoj je sačuvan originalni enterijer, a pod zaštitom je države i grada Njujorka od 1969. godine.

U vreme Hladnog rata, kada je ovde boravio i Tito, na vrhu je navodno bila soba koju niko nije mogao da prisluškuje, kao i neprobojni prozori prema Petoj aveniji.

Zgrada, uglavnom netaknuta decenijama, nema centralnu klimu, a gas je isključen nakon požara koji je na električnim instalacijama izbio 2018.godine.

Prvi vlasnik objekta bio je guverner Long Ajlenda Robert Bikman Livingston, pa se po njemu zdanje naziva i Bikmanova kuća.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare