10. Februara 2022.

“Vikipedija” na srpskom drugi put najbolja na svijetu

Big Portal

“Ukupno 25 urednika Vikipedije na srpskom jeziku unijelo je čak 10.080 referenci u članke gdje su one nedostajale, čime je zauzela prvo mjesto na svijetu”, istaknuto je u saopštenju.

“Vikimedijina zajednica Republike Srpske” je u saradnji sa “Vikimedijom Srbije” učestvovala u kampanji dodavanja referenci na “Vikipediji” #1Lib1ReF /jedan bibliotekar, jedna referenca”.

Kampanja je trajala od 15. januara do 5. februara, a osim bibliotekara, pridružili su joj se i ostali zainteresovani pojedinci.

Osim “Vikimedijinih” organizacija, u kampanji su učestvovale biblioteke iz Srbije i Republike Srpske, i to Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”, Biblioteka grada Beograda, Narodna biblioteka “Dr Ljubo Mihić” Ljubinje, Biblioteka Osnovne škole “Vuk Karadžić” Višegrad i Narodna biblioteka “Vojislav Lubarda” Rogatica.

“Sa ubjedljivo najviše unijetih referenci, prvo mjesto je zauzela Vikipedija na srpskom jeziku i nastavila niz uspješnog učešća u kampanji. Iza Vikipedije na srpskom slijede Vikipedija na katalonskom sa unijetih 1.915 referenci i Vikipedija na poljskom sa 1.355”, navedeno je u saopštenju.

Najbolji urednik kampanje je urednica “Vikipedije” na srpskom jeziku Nikolina Šepić, sa više od 6.600 unijetih referenci.

Kampanja uređivanja referenci se organizuje svake godine, u susret rođendanu “Vikipedije`, radi povećanja pouzdanosti i provjerljivosti članaka koji se na njoj nalaze.

“Vikipedija je jedno od prvih mjesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama, što se pokazalo od izuzetne važnosti tokom pandemije virusa korona, kada su bili potrebni ažurni, pouzdani i provjerljivi podaci. Ovom kampanjom, članci dobijaju nove i provjerene izvore podataka, čime se pospješuje pouzdanost najveće elektronske enciklopedije – Vikipedije”, navedeno je u saopštenju.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare