Vikinzi se naselili u Sjevernoj Americi prije hiljadu godina, pokazuje istraživanje - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Vikinzi se naselili u Sjevernoj Americi prije hiljadu godina, pokazuje istraživanje

Naučnici tvrde da su precizno utvrdili vreme nastanka vikinškog kampa u Njufaundlendu u Kanadi zahvaljujući novoj tehnici istraživanja.

Vikinzi su napravili naselje na tlu Severne Amerike pre tačno 1.000 godina, nekoliko vekova pre nego što je italijanski moreplovac i istraživač Kristofer Kolumbo stigao u ovaj deo sveta, pokazalo je istraživanje.

Novom tehnikom, kojom se utvrđuje starost brojanjem godova na drvetu, dokazalo se da su Vikinzi stigli do jednog mesta u Njufaundlendu u Kanadi još 1021. godine.

Odavno je poznato da su Evropljani stizali do Amerike pre Kolumbovog putovanja u Novi svet 1492. godine.

Ipak, sada je neko prvi put izašao sa tačnim datumom.

Naučnici su analizirali godove na tri komada drveta iz vikinškog naselja u mestu Lans o Medouz, naveli su u tekstu objavljenom u magazinu Nejčr.

Preko atmosferskog radiougljeničnog signala koji je nastao usled solarne oluje za koju se tačno zna kada se dogodila, naučnici su mogli da odrede “tačnu godinu kada je drvo posečeno”, a to se desilo 1021. godine.

Solarna oluja, veliki udar radijacije sa Sunca na Zemlju, dogodila se 992. godine, poručuju naučnici.

To im je pomoglo da odrede godinu izgradnje kampa za koji se ranije verovalo da je nastao oko 1000. godine.

“Detaljno istraživanje Parkova Kanade je prethodilo povezivanju ovih predmeta sa drevnim narodima Severa”, piše u studiji.

Drveni predmeti su nesumnjivo bili obrađivani metalnim oruđem, dodaje se.

Studija takođe pokazuje da je kamp u Lans o Medouzu bio baza iz koje su Vikinzi istraživali druga mesta, kao što su regije južno od ove tačke.

Ovo otkriće je značajna osnova za buduća istraživanja o prvobitnim posledicama putovanja preko Atlantika, poput prenošenja znanja i potencijalnog ukrštanja gena i bolesti.

Mesto Lans o Medouz na samom severu ostrva Njufaundlend je prvo i do sada jedino otkriveno naselje Vikinga u Severnoj Americi, ali i najstariji dokaz osvajanja Novog sveta od strane Evropljana.

Radiokarbonska metoda za utvrđivanje starosti je tehnika kojom se meri koncentracija radioaktivnog izotopa ugljenika (ugljenik-14) u predmetima.

Ugljenik-14 se razlaže – merenjem nivoa ove materije može se zaključiti koliko je star uzorak koji se ispituje.Izvor: BBC News na srpskom

Danas objavljeno

Knjiga pozajmljena pre 111 godina konačno vraćena biblioteci

Vanja A

Da li ste čuli za “ljudske budilnike”, oni su budili radnike nekad u Irskoj i Britaniji!?

Vanja A

Inspiracija za promjenu: 15 slavnih žena s najboljim šiškama svih vremena

Vanja A

Ostavite komentar