9. Januara 2022.

Vijesti na novozelandskoj televiziji čitala novinarka sa „moko“ tetovažom na licu

Big Portal

Još 2017. godine, kada se priključila timu novozelandske Nacionalne televizije, Oriini Kaipara je privukla pažnju tradicionalnom maorskom tetovažom, pošto je njen DNK test pokazao da je stopostotna pripadnica tog naroda.

https://www.instagram.com/p/CX8C99SL0pY/?utm_source=ig_web_copy_link

Sama tetovaža označava prelazak devojke u odraslu ženu, a Oriini ne krije koliko je ponosna što je nosi.

„Svesna sam da sam ja to prva uradila. Želim da me to uvek vodi – da svaki moj korak i delo ruši zidove. Ovo je novo tlo za nas, ali i za Maore”, istakla je voditeljka.

„Ovo je bio moj cilj, da vodim vesti u udarnom terminu i to se dogodilo. Ovo je za mene ogroman korak”, istakla je Oriini Kaipara.

Tokom 2019. godine bila je prvi voditelj sa tetovažom koji je vodio popodnevne vesti na TV Novi Zeland.

Praksa datira još od 1800. godine, kada je Novi Zeland kolonizovan, a zatim oživeo 1990. godine, zajedno sa revitalizacijom Maora i željom za dekolonizacijom.

Mnogim nosiocima tetovaža bio je zabranjen ulazak u određene objekte, otpuštani su ili nisu imali priliku da se zaposle, a često su doživljavali uznemiravanje, fizičko i verbalno.

Ipak, izgleda da se vremena menjaju.

Maori su autohtoni narod današnje teritorije Novog Zelanda. Običaj tetoviranja brade kod žena poznato je kao „moko kauae”. Muškarci svoja lica tetoviraju na većoj površini lica, a nazivaju ih „ mataora”.

„Kada sumnjam u sebe i vidim svoj odraz u ogledalu, ne gledam samo sebe. Gledam u svoju baku i majku, i svoje ćerke, kao i sve druge žene Maora, i to me osnažuje”, rekla je novinarka.

Novinarka je posvećena akciji revitalizacije tradicije i običaja svog naroda, a njeno prisustvo u vestima moglo bi da natera i druge da prihvate njihovu kulturu i ovu promenu.

„Ovo je velika pobeda za moju generaciju, ali i za narednih deset. Ne dozvolite da vas identitet ili kultura spreče da uspete. Iskoristite to kao svoju moć i činite dobre stvari za ljude”, istakla je Oriini Kaipara.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare