16. Marta 2019.

Vigemark: BiH u EU može samo bez OHR-a i visokog predstavnika

Big Portal

Vigemark je rekao da je zadatak svih u BiH da pokažu da im usluge visokog predstavnika nisu potrebne.

On je u izjavi za današnji “Glas Srpske” podsjetio da su predstavnici EU jasno naglašavali da bi korišćenje bonskih ovlašćenja bilo korak unazad, poručivši da će uloga visokog predstavnika slabiti ukoliko BiH pokaže više sposobnosti da u saradnji između različitih nivoa vlasti sama rješava svoje probleme u skladu sa standardima EU.

Kada je riječ o fomiranju vlasti na nivou BiH, Vigemark je rekao da je teško očekivati da vlasti u tehničkom mandatu budu efikasne, jer nemaju određeni legitimitet.

On je rekao da ne vjeruje da je BiH potreban novi Dejton, iako postoji potreba za određenim ustavnim promjenama, odnosno nekim starim obavezama kao što je odluka “Sejdić i Finci”.

Vigemark je istakao da BiH ne mora biti članica NATO-a da bi pristupila EU, te da je pitanje godišnjeg plana za NATO i njegovo usvajanje ovdje pretjerano izdramatizovano i ispolitizovano sa svih strana.

“Svi znaju da BiH u skorije vrijeme neće postati članica NATO-a, kao ni EU. Na vama je odluka. Nesrećna okolnost je da se odgađa formiranje vlasti zbog ovog pitanja koje je `prenaduvano`”, ocijenio je Vigemark.

On je istakao da je BiH napredovala na evropskom putu, o čemu govori činjenica da je podnijela aplikaciju za članstvo u EU, sprovela niz važnih reformi, usvojila mehanizam koordinacije…

“Nedostaje da se sa evropskim pravnim nasljeđem i standardima uskladi dosta zakona i propisa i to je ogroman zadatak. U ekonomiji se vide iskoraci, ali potrebno je još radnih mjesta, prilika za zapošljavanje mladih, kao i nastavak reformi”, naveo je Vigemark.

Kada je riječ o migrantskoj krizi i radikalnim licima koja se u BiH vraćaju sa ratnih područja, Vigemark je naveo da će EU zajednički raditi sa BiH na rješavanju tog problema.

On je zaključio da je najveća rak-rana BiH nedostatak povjerenja na svim nivoima, što ima negativan efekat na političke odnose.

AGENCIJE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
$@Л€
$@Л€
4 godine prije

Iskreno i dobro je rekao, u EU se podstiče demokratija u razlicitim oblicima. U drustvu gdje imate politicki organ koji je postavljen od stranih država koje veze nemaju sa lokalnim narodom ni sa njihovim interesima niti mogucnosti da se narod izjasni o postupcima tog organa nema ni D od demokratije. Žalost i tuga je to kad se pomisli koliko je naroda nastradalo na sve strane za kao neku slobodu a završili u nekoj modernoj koloniji gdje lopovi pod protektoratom pune džepove i zauzvrat rjele kapom i šakom svojim mentorima. A narod i dalje trpi ……