Viđena poslije 20 godina: Ženka rijetke vrste hobotnice zasjenila prethodnika - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Viđena poslije 20 godina: Ženka rijetke vrste hobotnice zasjenila prethodnika

“Susret koji se dešava jednom u životu” – tako je pomorski biolog Džasinta Šeklton opisala svoje iskustvo kada je, prilikom ronjenja u blizini ostrva Lejdi Eliot na Velikom koralnom grebenu, naišla na retku vrstu hobotnice intenzivnih boja koje se prelivaju iz jedne u drugu.

“Danas sam imala neverovatan zaron i naišla na ‘prekrivač hobotnicu’! Ova životinja je retko viđena vrsta okeanske hobotnice koje ceo svoj životni ciklus provode u otvorenom okeanu. Prvi živi mužjak viđen je samo 2002. godine!”, napisala je Šeklton na svojoj Instagram stranici uz snimak svetlo crvene hobotnice koja pliva iznad Velikog koralnog grebena u severoistočnoj Australiji.

Vrsta – Tremoctopus violaceus hobotnica ili ‘violet blanket octopus’ je izuzetno retka. Prvi put je jedan mužjak primećen pre 20 godina severno od Velikog koralnog grebena. Video ga je dr Džulijan Fin, viši kustos pomorskih beskičmenjaka u Muzejima Viktorije.

Kako je Fin ranije rekao, ove hobotnice su “najsektremniji primer disproporcije polova”. Ženke mogu da porastu do dva metra u dužinu, dok mužjaci porastu svega 2,4 centimetra i nemaju plašt ili prekrivač duginih boja koji ih čini toliko privlačnim.

Ženke koje dobiju šareni “prekrivač” koriste ga kako bi izbegle predatore i u njemu “kriju” plave bodlje sa mastilom koje koriste za samoodbranu.

“Videti je uživo je neopisivo. Toliko su me opčinili njeni pokreti. Izgledalo je kao da pleše kroz vodu sa plaštom koji se vijori. Boje su bile toliko neverovatno žive da nisam mogla da skinem pogled sa njih. Nikada nisam videla ništa slično”, rekla je Džasinta Šeklton.

https://www.instagram.com/reel/CYYfsh6P7dW/?utm_source=ig_web_copy_link

Danas objavljeno

Preminuo glumac Rej Liota

M.

Frizura kao kod Heder Loklir iz najboljih dana – kosa bujna kao osamdesetih

Zeljka

Kako da se na prirodne načine zaštitite od komaraca

Zeljka

Ostavite komentar