11. Aprila 2019.

VIDEO: Pljačka vijeka u Albaniji

Big Portal

Ubijen je jedan od pljačkaša, a potraga koja je usledila nije donela gotovo nikakve rezultate. Napadači su nestali posle pucnjave sa policijom.

Koncesionar aerodroma i vlada Edija Rame međusobno prebacuju krivicu za propuste obezbeđenja.

“Austrijan erlajns” više ne vozi pare iz Tirane.

Oklopna vozila albanske vojske zauzela su položaje oko aerodroma “Majka Tereza” u Tirani, pokušavajući da, na taj način, vrate deo poverenja javnosti u sveopštu bezbednost u zemlji koja je ozbiljno uzdrmana “pljačkom veka”, koja se u utorak dogodila na aerodromskoj pisti.

Grupa razbojnika, čiji je broj i dalje predmet spekulacija, upala je na pistu i iz blindiranog vozila otela vreće s novcem. Ni dva dana posle pljačke niko sa sigurnošću ne može da potvrdi koliko su maskirani napadači odneli para, pošto su prvobitne procene o 1,7 miliona evra, postepeno rasle do 2,2 pa na koncu i čitavih deset miliona evra.

Pljačkaši su na pistu ušli kroz sporednu kapiju i napali blindirani kombi u trenutku kada su se radnici obezbeđenja spremali da torbe s novcem prebace u avion austrijskog avio-prevoznika.

Konačno se pojavila i policija, koja se dala u poteru za razbojnicima, a u pucnjavi koja je usledila ubijen je jedan od napadača. Policija ni dva dana posle pljačke nije uspela da utvrdi koliko je tačno ljudi učestvovalo u pljački. Takođe, tvrdnje policije da je u pucnjavi ubijen šef ove bande naišle su na žestoke kritike medija i opozicije.

Napadač je identifikovan kao Admir Murataj, a pregledima snimaka bezbednosnih kamera ustanovljeno je da je u belom kombiju, koji je kasnije zapaljen, na aerodromsku pistu ušlo ukupno pet osoba.

Nekoliko sati posle pljačke, albanska policija je sve svoje kapicitete, uključujući i helikoptere, angažovala kako bi pronašla napadače, ali potraga nije rezultirala preterano spektakularnim rezultatima, osim što su policajci pronašli spaljeno vozilo kojim su pljačkaši pobegli sa aerodroma.

U nedostatku boljeg rešenja, albanske vlasti su, gotovo instinktivno, za bezbednosne propuste okrivile kineskog koncesionara, kompaniju “Čajna everbrajt limited” (China Everbright Limited), ali su Kinezi brzo odgovorili da je aerodrom deo Albanije, pa kao takav potpada pod odgovornost ministarstva policije.

U raspravu se uključio i premijer Edi Rama, koji je iz Monaka, putem Tvitera, poručio naciji da je “kineska kompanija napravila bezbednosni propust”.

“Aerodrom ne pripada Kinezima, već svim Albancima”, odgovorila mu je kineska kompanija, a ministarka vojna Olta Džacka je oko objekta rasporedila specijalce i pripadnike vojne policije.

Lider opozicije Ljuljzim Baša se uključio u raspravu tražeći da policija objasni kako kombi u kojem se nalazila tolika količina novca nije imao oružanu pratnju, iako je, prema zakonu, takva podrška obavezna ukoliko se prevozi više od 950.000 evra.

Kinezi su do koncesije nad aerodromom u Tirani došli “igrom slučaja”, pošto je vlada prvo sklopila ugovor sa Nemcima još 2004. godine, ali su nemački partneri deo akcija naknadno prodali Špancima. Na kraju, Kinezi su 2016. godine za dva miliona evra preuzeli paket akcija koji je bio u španskim rukama.

Albanci su, od samog početka, bili nezadovoljni radom koncesionara, prvo Nemaca, pa zatim Španaca i Kineza, navodeći da su cene usluga previsoke.

Usledila je i salva kritika opozicije, koja već mesecima protestuje protiv vlade Edija Rame, pa je nekoliko opozicionih lidera optužilo vladajuću koaliciju za sveopšti amaterizam, koji je, na kraju krajeva, i doveo do ovakve pljačke.

U prethodne četiri godine, u četiri pljačke na aerodromu u Tirani oteto je više od 4,5 miliona evra.

(RTS)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare