"Vi u Evropi potcenjujete opasnost, probudite se i učinite nešto" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Vi u Evropi potcenjujete opasnost, probudite se i učinite nešto”

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ističe da ga je, u vezi sa novim koronavirusom, “probudio” poziv izraelskog kolege Benjamina Netanijahua.

Kurc je, u intervjuu nemačkom dnevniku “Bild” kazao da mu je Netanijahu tada rekao “vi u Evropi potcenjujete opasnost, probudite se, uradite nešto”.

Nakon tog i razgovora sa premijerima iz Azije postalo mi je jasno šta predstoji, objasnio je on.

Rekao je da je prošle nedelje Austrija donela drastične mere, koje predviđaju zatvaranje škola, restorana, prodavnica, kao i ograničavanje slobode kretanja.

Deset dana nakon prvih odluka već se vidi da mere deluju i da je linija infekcija ravnija, što je važno kako bi se izbegla situacija kao u Italiji gde je došlo do kraha zdravstvenog sistema, objasnio je Kurc.

On je istakao da su jasno definsani razlozi kada građani mogu izlaziti iz kuća, i da to poštuje 90 do 95 odsto građana, a oni koji to ne čine bivaju kažnjavani.

Kurc je naglasio da će se korona virus imati pod kontrolom tek kada bude postojala vakcina, ili neki lek, te polazi od toga da će ekstremna situacija trajati od uskrsa, a da će tek potom sistem postepeno biti vraćan u normalu.

Međutim, dodaje, fiksne prognoze ne može dati, jer je jasno da što se brže deluje, to je bolje i zato je njegova vlada odlučna da da preduzima dosledno mere.

Upitan da li je pokrajina Tirol napravila grešku prilikom napuštanja turista iz Išgla, žarišta korona virusa, Kurc e kazao da svi deluju na osnovu činjenica i preporuka nadležnih zdravstvenih valsti.

Međutim neophodno je analizirati svaku odluku i videti šta je moglo bolje da se uradi, a to će sigurno biti slučaj i u Tirolu, uveren je on.

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar