9. Marta 2020.

Veterani OVK planiraju da ukinu Specijalni sud: “U razgovoru smo sa nekim američkim i britanskim advokatima”

Big Portal

Predsednik „OVL-OVК“, Hisni Gucati, kaže da nekoliko meseci sarađuje sa lokalnim i međunarodnim stručnjacima na ukidanju Specijalnog suda, koji bi, prema Gucatijevim rečima, mogao da se dogodi u junu.

“Znam da može biti velikih kršenja koja su počinjena tokom osnivanja Specijalnog suda. U razgovoru smo s nekim američkim, britanskim i lokalnim advokatima koji su otkrili kršenja i verovatno će ovaj sud biti okončan u junu “, rekao je Hisni Gucati, a prenosi KoSSev.

Povremeno je produženje mandata ovog suda takođe bilo predmet rasprave. Ali, Gzim Šalja, sa kosovskog instituta pravde, kaže da vlada i skupština ne mogu odlučivati o produženju mandata Specijalnog suda.

“Prema Ustavu Republike Kosovo, odnosno prema ustavnom amandmanu za osnivanje Specijalnog suda, utvrđeno je da je njegov mandat pet godina, ali mandat se automatski produžava sve dok Specijalni sud ne obavesti Skupštinu i Vladu da je njegov mandat okončan”, rekao je Gzim Šalja.

U amandmanu za Ustav, u članu 162, Specijalna veća i Specijalističko tužilaštvo, stavovi 13 i 14, kažu:

Mandat Specijalnog suda i Specijalnog tužilaštva traje pet godina (5), osim ako neobaveštenje o raskidu u skladu sa Zakonom br. 04 / L-274 bude učinjeno ranije.

U nedostatku obaveštenja o raskidu iz stava 12., mandat Specijalnog suda i Specijalnog tužilaštva nastavlja se sve dok se obaveštenje o raskidu ne izda u skladu sa Zakonom br. 04 / L-274 i uz konsultaciju sa vladom.

Rasprava o mandatu specijalnog suda vratila se kao tema nakon razmene pisama sa američkim državnim sekretarom, Majkom Pompeom i predsednikom Tačijem, zahtevajući da se sudi Srbima, dok američki zvaničnik upozorava da će svaki potez opstruisanja ili ukidanja suda imati velike posledice.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare