23. Aprila 2021.

Vespa slavi jubilej: 75 godina legende na dva točka

Big Portal

Vespa je ovekovečena i u čuvenom filmu “Dolče vita” i smatra se za jedan od primera italijanske elegacije. Bila je simbol brzog posleratnog rasta standarda Italijana, ali modni trend.

Foto: Rob Wilsons/shutterstock

Kako se navodi, Vespa se danas proizvodi na tri mesta, u Pontederi, mestu gde je pre 75 godina i počela proizvodnja, dok se za azijsko tržište izrađuje u Vijetnamu i Indiji.

Foto: nrqemi/shutterstock

Pre dve godine jedna kineska firma pokušala je da registruje i zaštiti adaptirani model Vespe kao novi izum, ali je evropska agencija za patente to odbila kao imitaciju, i tako potvrdila jedinstvenost čuvenog italijanskog skutera.

Inače, na italijanskom “vespa” znači osa, a mnogi vlasnici ovog skutera će potvrditi da dvotočkaš svojim osobinama omogućava brzi transport i neometano “zujanje” u saobraćajnim gužvama velikih gradova.

Vespa je bila zvezda u brojnim filmovima nastalim sredinom 20. veka, a jednu od nezaboravnih “uloga” imala je u ostvarenju “Praznik u Rimu”, sa Odri Hepbern i Gregori Pekom.

Osnovne dizajnerske postavke nisu se previše menjale, pa Vespu i danas krasi karakterističan retro dizajn.

Kompanija Piaggio, koja stoji iza imena najpoznatijeg skutera, predstavila je krajem 2017. električnu varijantu, prilagođenu dobu u kome živimo, kada su alternativni pogonski sistemi sve više zastupljeni

Vespa Elettrica (Foto: Piaggio promo)

Vespa Elettrica može da pređe oko 100 km sa punim baterijama. Da bi se baterije ponovo napunile do maksimuma, potrebno je 4 sata punjenja na običnoj kućnoj utičnici. Piaggio je saopštio da je očekivani vek trajanja baterija 10 godina.

Osim toga, kompanija je iznela i podatak da će nakon 1.000 ciklusa punjenja kapacitet baterija iznostiti 80% početnog kapaciteta, što znači da će i autonomija u vožnji posle tog perioda biti smanjena na 80-ak km.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare