Veselji izveden pred sudiju: Nisam kriv - BIGportal.ba
Region Vijesti

Veselji izveden pred sudiju: Nisam kriv

Kadri Veselji izveden jepred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

On se izjasnio da nije krvi ni po jednoj tački optužnice.

Veljija je po odobrenju sudije Nikolasa Gijua na optuženičkoj klupi uslikao sudski fotograf, ali bez stražara u njegovoj blizini, nakon čega mu je sudija prestavio svrhu današnjeg ročišta i njegova prava.

U sudnici su prisutni i Veseljijevi branioci, kao i glavni Specijalizvoani tužilac Džek Smit sa pomoćnicima.

Veseljiju će u nastavku ročišta biti pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno s Hašimom Tačijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, nakon čega će ga sudija će ga pozvati da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

On je mogap odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Veselji je uhapšen u četvrtak, 5. novembra, nakon čega je zajedno sa Tačijem i Seljimijem iz Prištine prebačen u Hag i smešten u pritvor.

Tači i Krasnići juče su se izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovani tužilac Kosova.

Pred Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim i kao sud za zločine OVK, Veselji će kao i ostali odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metoji i severu Albanije u periodu, koji je obuhvaćen optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužbama koje su napisane u 10 tačaka, zajedno sa ostalima se, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Danas objavljeno

Blizu 8.000 ljudi na protestima u Briselu

M.

Sutra kiša, na planinama snijeg

M.

Detalji nesreće: Rudare zatrpalo 14 kubika uglja

M.

Ostavite komentar