10. Novembra 2020.

Veselji izveden pred sudiju: Nisam kriv

Big Portal

On se izjasnio da nije krvi ni po jednoj tački optužnice.

Veljija je po odobrenju sudije Nikolasa Gijua na optuženičkoj klupi uslikao sudski fotograf, ali bez stražara u njegovoj blizini, nakon čega mu je sudija prestavio svrhu današnjeg ročišta i njegova prava.

U sudnici su prisutni i Veseljijevi branioci, kao i glavni Specijalizvoani tužilac Džek Smit sa pomoćnicima.

Veseljiju će u nastavku ročišta biti pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno s Hašimom Tačijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, nakon čega će ga sudija će ga pozvati da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

On je mogap odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Veselji je uhapšen u četvrtak, 5. novembra, nakon čega je zajedno sa Tačijem i Seljimijem iz Prištine prebačen u Hag i smešten u pritvor.

Tači i Krasnići juče su se izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovani tužilac Kosova.

Pred Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim i kao sud za zločine OVK, Veselji će kao i ostali odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metoji i severu Albanije u periodu, koji je obuhvaćen optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužbama koje su napisane u 10 tačaka, zajedno sa ostalima se, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare