Venecuela opet u mraku, Maduro opet krivi Ameriku - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Venecuela opet u mraku, Maduro opet krivi Ameriku

Glavni grad Venecuele Karakas i veliki deo zemlje ponovo su noćas u mraku zbog novog kvara na strujnoj mreži.

Novi kvar na električnoj mreži, najveći u poslednjih nedelju dana, desio se u 23.20 po lokalnom vremenu sinoć (u 5.20 u sredu po centralnoevropskom vremenu) i pogodio je veliki deo glavnog grada i velike zone u najmanje 18 od 23 država Venecuele.

Među pogođenim su države Vargas, Miranada, Aragua, Karabobo, Kohedes – u centru, Lara Zila na zapadu i ostrvo Margarita, javljaju isti izvori.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je ranije rekao da su SAD, koje podržavaju lidera opozicije Huana Gvaida, odgovorne za velike nestanke struje koji nedeljama pogađaju Venecuelu.

Ni vlada niti nacionalna elektro kompanija Korpoelek nisu dali objašnjenje za novi veliki nestanak struje, dok je opozicioni vodja Huan Gvaido pozvao za danas demonstracije zbog lošeg rada javnih službi.

Od 7. marta kada je zbog ogromnog kvara skoro cela zemlja bila u mraku pet dana, dogadjaju se povremeni prekidi struje i pogađaju distribuciju vode, saobraćaj, telefonske i internet mrežeu Venecueli.

Madurova vlada pripisuje te kvarove elektromagnetskim, sajber i fizičkim napadima na hidrocentralu Guri na jugu zemlje koja proizvodi 80 odsto struje za Venecuelu. Maduro optužuje SAD za ;hakerski napad na centralu Guri sa ciljem da destabilizuje njegovu vladu.

Prema njegovim rečima, hakeri su ubacili virus u sistem električne mreže.

Gvaido i stručnjaci smatraju da su nedavni problemi sa snabdevanjem struje nastali zbog lošeg održavanja infrastrukture i nedostatka investicija zbog duboke ekonomske i političke krize koja pogadja Venecuelu.

Izvor: Beta/AFP

Danas objavljeno

Pentagon kuje nove planove protiv Kine

M.

Barbados postao republika, odvojio se od britanske krune

M.

Upozorenje na pojačan vjetar u Banjaluci, Prijedor u i Trebinju

M.

Ostavite komentar