Venecijanska komisija: Promjena u vlasništvu da ne utiče na pravo na korišćenje vjerske imovine - BIGportal.ba
Region Vijesti

Venecijanska komisija: Promjena u vlasništvu da ne utiče na pravo na korišćenje vjerske imovine

Venecijanska komisija je dala preporuku da promena u vlasništvu nad verskom imovinom ne utiče automatski i na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine.

Venecijanska komisija je dala preporuku da promena u vlasništvu nad verskom imovinom ne utiče automatski i na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine.

Eksperti Venecijanske komisije konstatuju da država u svakom slučaju ima pravo da nametne stroge uslove za korišćenje imovine kako bi se zaštitilo kulturno nasleđe, ali i da mora da u Nacrtu zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica predvidi dodatne mere zaštite u predviđenim upravnim i sudskim postupcima za dokazivanje prava na imovinu verskih zajednica.

U saopštenju Venecijanske komisije, koja je telo Saveta Evrope, konstatuje se pored ostalog da se Nacrt zakona bavi pitanjem “navodne nelegalne ili zlonamerne registracije nekih verskih nekretnina na ime verskih zajednica tokom 1990-tih godina” i predviđa postupak koji može da dovede do registracije vlasništva na ime države, osim ako verska zajednica ne poseduje dokaz da je konkretna registracija u katastru bila legitiman izuzetak od prevladavajućeg pravnog režima prema kojem verska zajednica može da koristi imovinu, ali ne i da je poseduje.

U saopštenju ovog tela se ističe da nije zadatak Venecijanske komisije da utvrđuje istorijske činjenice i sukcesivne pravne režime za odluku o pravnoj valjanosti registracija tokom 1990-tih na ime verskih zajednica, pa je zbog toga Komisija formulisala preporuke koje, kako se navodi, treba da razjasne Nacrt zakona i uvedu dodatne mere zaštite u proceduri koja je nacrtom predviđena.

“Štaviše, eksperti smatraju da nacrt zakona treba da pruži dovoljno detalja i objašnjenja kako bi se zadovoljio zahtev predvidljivosti i pristupačnosti”, navodi se u saopštenju.

Specijalni upravni i sudski postupak, predviđeni u Nacrtu zakona povodom dokazivanja imovinskih prava, moraju da obezbede pravnu zaštitu koja je jednaka običnom sudskom postupku kao i da budu usaglašeni sa pravom svojine i pravom na pravično suđenje, napomenula je Venecijanska komisija.

Pored toga, Venecijanska komisija naglašava da registracija prava svojine na ime države može da bude učinjena tek po donošenju konačne (sudske) odluke i u tom smislu sugeriše izmenu člana 63 u Nacrtu zakona tako da katastar ne upisuje “pravo države na imovinu…”, već samo zahtev države za registraciju prava na imovinu”, do okončanja sudskog postupka.

Venecijanska komisija je pozdravila izjave crnogorskih zvaničnika da prenos verskih objekata i zemlje neće u suštini uticati na njihovu upotrebu, ali i napomenula da to ne proističe iz nacrta zakona.

“Dok ove izjave predstavljaju važnu garanciju da verske zajednice mogu nastaviti sa svojim verskim aktivnostima u tim zgradama, to ne proizlazi iz nacrta zakona. Zbog toga Venecijanska komisija preporučuje da nacrct zakona jasno navede da promena u vlasništvu nad verskom imovinom neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine”, navodi se u saopštenju povodom misljenja eksperata.

Dodaje se da država u svakom slučaju ima pravo da nametne stroge uslove za korišćenje imovine kako bi se zaštitilo kulturno nasleđe zemlje, uključujući i zahtev da svaka izmena imovine zahteva prethodno državno odobrenje.

Ovaj zakon sporan je za Sprsku pravosalvnu crkvu i njene vernike, jer preti oduzimanjem imovine i crkvenih nepokretnosti od SPC u korist crnogorske države, odnosno nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

Na sednici Venecijanske komisije 20. juna, članovi tog stručnog tela Saveta Evrope razmenili su mišljenja sa ministrom za ljudska i manjinska prava Crne Gore Mehmetom Zenkom o predloženom zakonskom tekstu, koji je prethodno pregledala pod-Komisija za Osnovna prava, objavljeno je na sajtu Saveta Evrope.

Izvor: Tanjug, B92

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar