Venecija: Najgore se tek očekuje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Venecija: Najgore se tek očekuje

U Veneciji je u subotu na snazi bila crvena uzbuna u isčekivanju novih poplava i žestokih udara vjetra, nakon što je u četvrtak bilo poplavljeno više od 70 odsto grada.

Gradonačelnik Luiđi Brunjaro još je u petak naredio zatvaranje Trga svetog Marka za javnost, nakon što se crkva našla u opasnosti od poplavljivanja, uprkos postavljenim zaštitama.

–Uništili smo Veneciju, ovde je šteta oko milijardu evra i to samo od prošlog dana, ne od danas – rekao je Brunjaro u petak.

Ministar kulture Dario Frančeskini takođe je posjetio Veneciju u petak i složio se da će zadatak obnove grada biti ogroman.

–Vidjeti ova mjesta uživo ostavlja utisak znatno veće katastrofe nego što se čini kada se gleda na televiziji – rekao je Frančeskini i dodao da je oštećeno više od 50 sakralnih objekata, prenosi Jutarnji list.

Italijanska vlada za sada je odvojila 20 miliona evra za sanaciju šteta, a Brunjaro je najavio kako će se otvoriti fond za obnovu koji će primati donacije od svih dobrotvora iz Italije i ostatka svijeta koji žele pomoći oporavku istorijskog grada.

Inače, Venecija je posljednjih dana postala glavno okupljalište političara, između ostalih, ulicama gradoa su ‘plivali’ Mateo Salvini i Silvio Berluskoni.

(Jutarnji list)

Danas objavljeno

Samo povlačenje nametnute odluke može BiH vratiti u pređašnje stanje

M.

Više hiljada ljudi izašlo na ulice; građani protestuju; reagovala policija

M.

Vulin: Belivuk je na korak do doživotne robije

M.

Ostavite komentar