VELIKO SUĐENJE MAFIJI U ITALIJI: Čak 900 svjedoka svjedočiće protiv više od 350 ljudi... - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

VELIKO SUĐENJE MAFIJI U ITALIJI: Čak 900 svjedoka svjedočiće protiv više od 350 ljudi…

U Italiji je počelo suđenje pripadnicima jedne od najozloglašenijih kriminalnih organizacija u zemlji, ”Ndrangeta, najveće u poslednjih 30 godina, na kome se na optuženičkoj klupi nalazi 355 osumnjičenih gangstera i njihovih saradnika.

Tužilac Nikola Grateri priznaje da suđenje, za koje se očekuje da traje godinu dana, neće uništiti ovu organizaciju, ali se nada da će biti važan korak ka njenoj propasti, jer će ohrabriti žrtve da se jave i svedoče protiv mafijaša.

“Suđenje se doživljava kao neka vrsta oslobađanja Kalabrije, prekretnica koja bi trebalo da omogući ljudima ovde da vrate slobodu koja im je uskraćivana dugi niz godina”, rekao je Grateri za Rojters.

Očekuje se da će suđenje u Kalabriji razotkriti kako je zločinačka organizacija regrutovala vojsku “belih okovratnika”, advokata, računovođa, javnih zvaničnika i sudskih službenika, koji su im omogućavali poslovanje.

“Mafije se menjaju i razvijaju zajedno sa ostatkom društva. Sve više liče na nas ostale”, rekao je Grateri, dodajući da je ‘Ndrangeta’ pustila korene i na bogatom severu Italije i u većem delu Evrope, kao i u Kanadi, SAD, i čak u Australiji.

Slučaj je evocirao uspomene na takozvano “Maxi suđenje” koje je 1980-ih ozbiljno oslabio mafijašku organizaciju Koza Nostra na ostrvu Siciliji, ali je mafija 1992. godine ubila dva vodeća tužioca u tom slučaju, Đovanija Falkonea i Paola Borselina, kao odmazdu zbog stavljanja stotina mafijaša iza rešetaka.

Grateri (62) ima naoružanu pratnju otkako je prvi put počeo da istražuje “Ndrangetu” 1989. godine, ali sada vodi još više računa kako ulozi postaju sve veći.

“Trenutno sam oprezniji nego obično. Ne idem ni 10 metara bez svog blindiranog automobila, nisam bio u restoranu više od 20 godina, a u bioskop nisam išao više od 30 godina. Uvek sam zatvoren. Jedem u kancelariji. Moja kuća je u osnovi bunker. Imam dobar tim telohranitelja”, izjavio je Grateri.

Sedište organizacije je u Kalabriji, odakle upravlja svojim kriminalnim poslovima širom sveta.

Smatra se da “Ndrangeta” kontroliše značajan deo evropske trgovine kokainom i pere ogromne sume novca putem mreže isturenih kompanija.

Danas objavljeno

Požar na granici – zapalilo se 150 tona goriva

V.R.

Kina napala SAD? Bijela kuća izdala upozorenje

V.R.

Njemački supermarketi: Brzi kovid-testovi na prodaju, pet komada za 25 evra

V.R.

Ostavite komentar