13. Januara 2021.

VELIKO SUĐENJE MAFIJI U ITALIJI: Čak 900 svjedoka svjedočiće protiv više od 350 ljudi…

Big Portal

Tužilac Nikola Grateri priznaje da suđenje, za koje se očekuje da traje godinu dana, neće uništiti ovu organizaciju, ali se nada da će biti važan korak ka njenoj propasti, jer će ohrabriti žrtve da se jave i svedoče protiv mafijaša.

“Suđenje se doživljava kao neka vrsta oslobađanja Kalabrije, prekretnica koja bi trebalo da omogući ljudima ovde da vrate slobodu koja im je uskraćivana dugi niz godina”, rekao je Grateri za Rojters.

Očekuje se da će suđenje u Kalabriji razotkriti kako je zločinačka organizacija regrutovala vojsku “belih okovratnika”, advokata, računovođa, javnih zvaničnika i sudskih službenika, koji su im omogućavali poslovanje.

“Mafije se menjaju i razvijaju zajedno sa ostatkom društva. Sve više liče na nas ostale”, rekao je Grateri, dodajući da je ‘Ndrangeta’ pustila korene i na bogatom severu Italije i u većem delu Evrope, kao i u Kanadi, SAD, i čak u Australiji.

Slučaj je evocirao uspomene na takozvano “Maxi suđenje” koje je 1980-ih ozbiljno oslabio mafijašku organizaciju Koza Nostra na ostrvu Siciliji, ali je mafija 1992. godine ubila dva vodeća tužioca u tom slučaju, Đovanija Falkonea i Paola Borselina, kao odmazdu zbog stavljanja stotina mafijaša iza rešetaka.

Grateri (62) ima naoružanu pratnju otkako je prvi put počeo da istražuje “Ndrangetu” 1989. godine, ali sada vodi još više računa kako ulozi postaju sve veći.

“Trenutno sam oprezniji nego obično. Ne idem ni 10 metara bez svog blindiranog automobila, nisam bio u restoranu više od 20 godina, a u bioskop nisam išao više od 30 godina. Uvek sam zatvoren. Jedem u kancelariji. Moja kuća je u osnovi bunker. Imam dobar tim telohranitelja”, izjavio je Grateri.

Sedište organizacije je u Kalabriji, odakle upravlja svojim kriminalnim poslovima širom sveta.

Smatra se da “Ndrangeta” kontroliše značajan deo evropske trgovine kokainom i pere ogromne sume novca putem mreže isturenih kompanija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare