Veliko otkriće o egipatskim mumijama koje bi moglo da izmijeni istoriju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Veliko otkriće o egipatskim mumijama koje bi moglo da izmijeni istoriju

Analizom mumije koja je pronađena u grobnici plemića Kuvija, pokazalo se da su Egipćani koristili napredne metode balsamovanja 1.000 godine prije nego što se do sada pretpostavljalo.

Prema novim dokazima zbog kojih će morati da se ispravljaju datumi u istorijskim knjigama, drevni Egipćani izvodili su sofisticirane mumifikacije pokojnika 1.000 godina ranije nego što se mislilo, objavio je Gardijan.

Utvrđeno je da je očuvana mumija visoko rangiranog plemića po imenu Kuvi, otkrivena 2019. godine, daleko starija nego što se pretpostavljalo, i da je, u stvari, jedna od najstarijih egipatskih mumija otkrivenih do sada.

Ova mumija, kako se navodi, potiče iz perioda Starog kraljevstva i to zapravo dokazuje da su tehnike mumifikacije pre nekih 4.000 godina bile veoma napredne.

  • Ako je ovo zaista mumija iz Starog kraljevstva, biće potrebno da se sve knjige o mumifikaciji i istoriji Starog kraljevstva revidiraju – istakla je profesorka i šef Katedre za egiptologiju na američkom univerzitetu u Kairu Salima Ikram.

Ona je dodala da će ovo “potpuno okrenuti naglavačke naše znanje o razvoju vještine mumificiranja”.

  • Korišćeni materijali, njihovo porijeklo i trgovački putevi povezani sa njima dramatično će uticati na naše razumijevanje starog Egipta – rekla je ona.

Naučnici su do sada, kako navodi profesorka, mislili da je proces mumifikacije u doba Starog kraljevstva bio relativno jednostavan, te da se zasnivao se na principu isušivanja, koji nije uvijek bio naročito uspješan.

Takođe, upotreba smola je bilo mnogo ograničenija u do sada istraženim mumijama iz perioda Starog kraljevstva.

Međutim, ova mumija je ispunjena smolama i tekstilom i tako uspešno balsamovana da više liči na mumije koje su pronađene hiljadu godina kasnije, napominje profesorka Ikram.

Hijeroglifi na grobu mumije nađene u nekropoli u Sakari otkrili su da se plemić zvao Kuvi, da je bio rođak kraljevske porodice i da je živio prije više od četiri hiljade godina, prenio je Tanjug.

Danas objavljeno

Preokret: Omikron je stigao još ranije?

M.

U Federaciji BiH preminulo 11 osoba, 543 novozaraženih

M.

Teška nezgoda kod Prijedora: Povrijeđeni vozač prebačen u UKC RS

M.

Ostavite komentar