Veliko otkriće kod težih kovid-19 bolesnika - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Veliko otkriće kod težih kovid-19 bolesnika

Naučnici su otkrili da pacijenti koji boluju od najtežeg oblika KOVID-19 imaju izuzetno nizak broj ćelija imunološkog sistema koje se zovu T-ćelije.

Britanski naučnici počinju s testiranjem načina liječenja koji bi, nadaju se, mogao pridonijeti suzbijanju najtežih posljedica zaraze virusom KOVID-19 kod bolesnika s teškom kliničkom slikom.

Otkrili su da pacijenti koji boluju od najtežeg oblika KOVID-19 imaju izuzetno nizak broj ćelija imunološkog sistema koje se zovu T-ćelije.

T-limfociti ili T-ćelije su, uz B-limfocite, ćelije stečene imunosti. Aktiviraju se pri kontaktu sa svojim antigenom, molekulom koja podstiče stvaranje antitijela, odnosno imunosnu reakciju u organizmu, te obavljaju širok spektar funkcija koji uključuje ćelijsku imunost i regulaciju imunološkog odgovora organizma.

U novom kliničkom ispitivanju vrednovaće se učinak proteina interleukina 7, koji povećava broj T-ćelija i može pomoći u oporavku pacijenta. Provode ga, piše Bi-Bi-Si, naučnici s instituta “Francis Crick, King’s Collegea” u Londonu i bolnice “Guy’s and St Thomas”.

Oni su proučavali krv 60 pacijenata oboljelih od KOVID-19 te su uočili veliki pad T-ćelija.

Profesor Adrian Hayday s instituta “Crick” je kazao da su on i kolege bili vrlo iznenađeni kad su vidjeli šta se događa sa ćelijama stečene imunosti.

  • One nastoje zaštititi organizam, ali čini se da virus djeluje tako da ih u tome sprečava jer se njihov broj značajno smanjio – kaže Haudau.
  • U mikrolitri (0,001 ml) kapljice krvi zdrava osoba prosječno ima između 2.000 i 4.000 T-limfocita. Kod pacijenata zaraženih KOVID-19 koje smo testirali bilo ih je samo između 200 i 1.200 – rekao je on.

Naučnici kažu da bi ovo otkriće moglo utrti put razvoju testa za utvrđivanje nivoa T-ćelija u krvi, što bi moglo dati rane indikacije o tome kod kojeg će se pacijenta razviti teži oblik bolesti.

Rezultati upućuju i na to da bi se specifičnim načinom liječenja uspio spriječiti pad broja ćelija imunološkog sistema.

Manu Shankar-Hari, savjetnik na odjelu za intenzivnu njegu bolnice “Guy’s and St Thomas”, kaže da oko 70 odsto pacijenata primljenih na taj odjel zbog COVID-19 tamo stigne s između 400 i 800 limfocita po mikrolitri krvi. Čim se počnu oporavljati, nivo limfocita počinje rasti, dodaje.

Interleukin 7 je već testiran na maloj grupi pacijenata sa sepsom i dokazano je da sigurno podiže nivo ovih ćelija.

U sklopu ovog ispitivanja naučnici će interleukin 7 dati pacijentima s niskim brojem limfocita, koji su na odjelu intenzivne njege proveli više od tri dana.

  • Nadamo se da će se, nakon što se poveća broj tih ćelija, poboljšati opšte stanje pacijenata. Kao ljekar na odjelu intenzivne njege svakodnevno se brinem o pacijentima vrlo lošega zdravstvenog stanja, zbog čega bi uspješnost ovakvog liječenja bila vrlo ohrabrujuća – kazao je Hari.

Index.hr

Danas objavljeno

Maskirane osobe pucale iz kalašnjikova na autobus kod Dečana, četvoro poginulih

M.

SZO novi soj virusa korona nazvala “Omikron”

M.

Uhapšen Srbin iz Hrvatske Kostajnice

M.

Ostavite komentar