Veliki udarac za Apple, sjajna vijest za developere – Epic Games pobijedio - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Veliki udarac za Apple, sjajna vijest za developere – Epic Games pobijedio

Epic Games, kreator igre Fortnite, tužio je Apple zbog restrikcija o načinu na koji developeri mogu da uzmu novac koji im pripada preko App Storea.

Ove kompanije su u pravnom sporu još od avgusta 2020. godine. Tada je Epic Games hteo da izbegne 30 % naknade od Apple za kupovinu unutar same igrice tako što je pokrenuo poseban sistem naplate.

To je nateralo Apple da izbaci Fortnite iz svoje prodavnice i uputi pretnju da će skroz blokirati distribuciju Unreal Engine softvera koji se koristi za pravljenje igrica.

Epic Games je takođe optužio Apple da sprečava kompanije da sami naprave svoje načune pretplate na njihovoj platformi kao što je spajanje više igara u jedan sistem, što Apple Arcade radi isto.

Sudija je presudio u korist Epic Games kompanija i Apple će sada morati da dopusti developerima da u svojim aplikacijama stave linkove preko kojih mušterije mogu da im direktno plate i da ne idu preko App Storea.

Do sada je App Store naplaćivao proviziju od 30% delevoperima, a sada Apple neće moći da zabrani kompanijama da komuniciraju sa svojim mušterijama preko informacija koje su im mušterije ostavile kada su kupovale aplikaciju.

Epic Games je prošle godine u avgustu tužio Apple i suđenje je trajalo tri nedelje.

Sada, sutkinja Ivon Gonsales Rodžers iz distrikta Severne Karoline presudila je u korist Epic Gamesa.

Deonice Applea su odmah po presudi pale za 2,5%, što je veliki udar na kompaniju.

Danas objavljeno

Poco C31 će biti novi telefon iz pristupačnog segmenta

Vanja A

Microsoft proizveo bežični miš od reciklirane plastike iz okeana

V.R.

Na Dark web-u se prodaje 3.8 milijardi ukradenih pristupnih podataka za Clubhouse i Facebook

V.R.

Ostavite komentar