Veliki skupovi širom Poljske u znak podrške članstvu u EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Veliki skupovi širom Poljske u znak podrške članstvu u EU

Poljaci su se okupili juče u gradovima širom zemlje da bi iskazali podršku članstvu u EU nakon što je Ustavni sud ove zemlje presudio da poljski Ustav ima prednost u odnosu na neke zakone evropskog bloka.

Donald Tusk, opozicioni lider u Poljskoj i nekadašlji lider EU, pozvao je na održavanje protesta radi odbrane članstva Poljske u bloku od 27 zemalja.

“Moramo da spasimo Poljsku. Niko to neće uraditi za nas”, rekao je Tusk, prenosi AP.

Stanica “TVN24” emitovala je snimke sa skupova u Varšavi, Krakovu, Poznanju i ostalim gradovima na kojima su građani nosili zastave EU i Poljske.

U Varšavi, čiji gradonačelnik potiče iz Tuskove Građanske platforme, na uličnim stubovima su postavljene zastave EU i Poljske uoči skupa.

Vlada premijera Mateuša Moravjeckog odbacuje optužbe da želi da izvede zemlju iz EU, ali su uticajni članovi vladajuće stranke nedavno koristili retoriku koja sugeriše da im je upravo to cilj.

Podsjetimo, Ustavni sud Poljske donio je presudu u kojoj se navodi kako su zakoni Evropske unije u suprotnosti s ustavom države, što su mnogi ocijenili kao odluku koja bi mogla približiti Poljsku izlasku iz Evropske unije.

Nakon odluke Ustavnog suda Poljske, oglasila se i Evropska komisija koja je naglasila kako odluke poljskog suda izazivaju ozbiljnu zabrinutost s obzirom na to da je poznato kako prava EU imaju primat nad nacionalnim pravima država.

Danas objavljeno

Kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana postale ključni akteri na tržištu droge u EU

M.

Ruska vojska u ofanzivi: Uništeni tenkovi, raketni sistemi, likvidirani vojnici

M.

Najmanje osam ljudi poginulo u klizištu na Iskiji

M.

Ostavite komentar